7 gyakori ok, amiért nehezen alszol el: nem csak a stressz okozhat nehézséget
Ezek a gyakori okok állnak a nehéz elalvás hátterében.

GettyImages-1140559999
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen dolog az egészséghez: ha az elalvás nehéz, nem szabad annyiban hagyni.

Ha ugyanis valaki hosszú távon túl keveset alszik, akkor nemcsak kimerült, dekoncentrált és ingerült lesz, de a Harvard Egyetem kutatói szerint nő az esélye, hogy elhízik, az Arizonai és New York-i Egyetem vizsgálatai alapján depresszióra lesz hajlamos, sőt esetében nő a diabétesz kialakulásának valószínűsége is. A Nemzeti Alvásalapítvány szerint egy felnőttnek napi 7-9 óra alvás szükséges.

A nehéz elalvás oka

Ha valaki nehezen alszik el, annak sokféle oka lehet, de a következő tíz a leggyakoribbak között szerepel. Amennyiben magadra, saját szokásaidra, környezeti tényezőidre ismersz, fontos, hogy mielőbb változtass a problémán.

Stressz - Talán a legegyértelműbb ok a nehéz elalvás mögött a stressz. Azokban az időkben, amikor több van belőle, vagy ha a mindennapi munka ezzel jár, érdemes valamilyen relaxációs technikát bevetni, esetleg jógázni, és így pihentetni az idegrendszert.

Sport - Ha este sportolsz, ne feledd, hogy lefekvés előtt egy órával már be kell hogy fejezd. Egy órán belül ugyanis a gyakorlatokkal, testedzéssel járó testi jelenségek, mint a magas szívverésszám, hátráltatják az elalvást.

Kései lefekvés - Nem mindegy, mikor hajtod álomra a fejed. Ha túl későn fekszel le, vagy rendszertelenül alszol, romlik az alvásminőség. Ha pedig kialvatlan vagy, akkor hajlamos lehetsz alkalomadtán szunyókálni, ami ugyancsak hátráltatja az esti elalvást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hálószoba hőmérséklete - Sem a túl hűvös, sem a túl meleg szoba nem segít az elalvásban. Az alváshoz ideális hőmérséklet 15-20 fok.

Képernyők - Ha későn mobilozol, hátráltatod az elalvást. Alvás előtt egy-két órával, de a hálószobában már különösen ne vedd kézbe a telefont. Így elkerülheted, hogy a képernyő erős fénye ébrenlétre késztesse az agyad.

Kávéfogyasztás - Késő délután még kávézol? Nagy hiba: a koffein 3-4 órán keresztül dolgozik a szervezetben, ami nehézséget okozhat az esti elalváskor is.

Szorongás - A szorongás és az alvásnehézség két ördögi kört előidéző, egymást gerjesztő dolog. Aki keveset alszik, hajlamosabb a szorongásra, és aki szorong, az nehezen alszik el. Érdemes akár egy pszichológus segítségével feltárnod, miért szorongsz, hogy a gyökerénél kezelhesd a problémát.

Ezt is szeretjük