Már a neandervölgyi is ismerte az aszpirint: egyik formáját használták fájdalmaikra
Az aszpirin nem a modern ember kiváltsága, már réges-rég létezett, más formában.

aspirin
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy mi, a 21. század embereiként bemegyünk a patikába, sorba állunk, és megvesszük a nekünk szükséges gyógyszert, már természetes. De ne gondoljuk, hogy hozzájutni a megfelelő hatóanyaghoz a modern idők kiváltsága.

Szó sincs arról, hogy az ősemberek is egymásnak adták volna a kilincset a gyógyszertárban, de nem állunk távol az igazságtól. A neandervölgyi már ismerte az aszpirint.

A neandervölgyi ismerte az aszpirint

Fájdalomcsillapításra használta, de persze nem a ma ismert formáját. Növényi maradványokat mutatták ki neandervölgyi leletek fogain, amelyek az aszpirin aktív összetevőjét tartalmazzák.

2017-ben hozta nyilvánosságra egy nemzetközi kutatócsoport, hogy négy emberi maradvány, két belgiumi és két spanyolországi, fogainak vizsgálatakor ezt a különös tényt. A négy lelet közül egy ember nem lehetett túl jó egészségi állapotban. Fogproblémája lehetett, és emésztőszervi parazitája is. Nyilvánvalóan lehettek fájdalmai, és okosan, ösztöneit és másoktól ellesett ismereteit követve az aszpirin hatóanyagot tartalmazó növényt rágcsálhatta a javulás reményében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami ugyancsak érdekes, hogy olyan növényt is ehetett, amiben penicillin volt. Így tehát ez a bizonyos neandervölgyi ember egy 40 ezer évvel később felfedezett gyógyszer ősi formáit fogyasztotta.

- A neandervölgyiek egy relatíve magas szintű tudással rendelkeztek az orvoslás terén, mint azt gyógynövényismeretük, illetve fájdalomcsillapító lehetőségeik, öngyógyító módszereik elárulják - mondta Alan Cooper professzor az Adelaide Egyetemtől a fantasztikus felfedezés kapcsán.

Ezt is szeretjük