Minden idők legfurcsább befejezésű háborúja: különös égi jelenség miatt megrémültek a katonák
A katonák azt hitték, égi jelre kell abbahagyniuk a harcot.

harc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A háború keserűségének rendszerint vagy az egyik fél alulmaradása, vagy valamilyen megegyezés vet véget, ám az i. e. 585-ben zajlott harcokat egészen más dolog zárta le: Hérodotosz úgy írta, hogy egy napfogyatkozás.

A háború két ellenfele az igen harcos természetű, de rövid életű és a történészek számára is igen titokzatos Méd Birodalom és a Lüd Birodalom volt.

Így kerültek egymással harcba

A harcok hátterében nem területszerzési viták álltak. Miután a médek felszabadultak a szkíta uralom alól, kiűzték őket a területükről.

A szkíták Anatólia nyugati részeire menekültek. A Méd Birodalom a lüdök szomszédságába érvén uralkodójuk, Uvakhsatra király követelte a vezetőik kiadását Szadüattész királytól. A lüd uralkodó ugyanakkor nem volt hajlandó szabadon bocsátani őket, ezért i. e. 590-ben háború tört ki a felek között. A békekötésre csak öt év múlva került sor, a furcsa égi jelenség következtében.

A háború különös véget ért

Az ellenfelek katonái éppen a Halüsz-folyónál csatáztak, amikor váratlanul minden elsötétült: a hold a nap elé vándorolt, és ennek eredményeképpen napfogyatkozás következett be.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kor hétköznapi emberei még nem tudták a jelenség tudományos magyarázatát, és mint minden különös természeti jelenséget, ezt is hiedelmeik segítségével magyarázták meg. A döbbent harcosok, ahogyan az uralkodók és tanácsadóik is, mind úgy gondolták, hogy égi jelet kaptak, hogy abba kell hagyniuk a háborút, ezért egyszeriben úgy határoztak, hogy leteszik a fegyvert. 

Békéjük végül hilakkui és babiloni közvetítéssel köttetett meg, és az akkori lüd uralkodó, II. Alüattész és Uvakhsatra gyermekeinek házasságával pecsételték azt meg. A két birodalom határát, tekintettel arra, hogy éppen ott harcoltak a katonák, amikor a napfogyatkozás bekövetkezett, a Halüsz folyó mentén húzták meg.

Érdekes, hogy ezt a bizonyos napfogyatkozást Thalész is előre jelezte, aki valószínűleg egyiptomi módszerrel számolhatta ki, mikor következik majd be.

Különös halálok

Egy furcsa végződésű háború története után olvasd el a következő cikket is, melyben hihetetlen halálesetekről írtunk.

Ezt is szeretjük