Dimenzióátjárónak építhették az ősi Napkaput: a kutatók is meglepődtek a kőajtón
A bolíviai Napkapu számos kérdést vetett fel a tudósokban, melyek egy része máig nem lelt válaszra.

nap-kapu-3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Körülbelül 200 esztendeje, a mai Bolívia fővárosa, La Paz, és az ősi város, Tiahuanaco területén, a Titicaca-tó szomszédságában, a 19. században fedezték fel azt a különleges kőkaput, melyről a mai napig nem tudják megállapítani a kutatók, hogy voltaképpen mi célt szolgálhatott, és amelyről, épp titokzatossága miatt, különösen izgalmas feltételezések is születtek az elmúlt idők során.

A Napkapu névre keresztelt szerkezet kora körülbelül 1500 év - nem csoda, hogy oly nehéz felderíteni eredeti funkcióját. Tiahuanaco egykori lakói, a tiwanakuk építették, akik időszámításunk előtt 300 és 1000 között éltek, és később elvándoroltak Chile és Peru területére. A szerkezet különlegessége, hogy egy darab andezitsziklából faragták. Közel három méter magas, csaknem négy méter széles, és megközelítőleg 9100 kilogramm.

Dimenzióátjáró lehetett?

A realitás talaján mozgó feltételezésektől az elrugaszkodottabbakig mindenféle teória született már arra nézvést, voltaképpen mire szolgálhatott a Napkapu. Az egyik gazdag fantáziával megálmodott elmélet szerint a szerkezet nem más volt, mint egy dimenziókapu, melyen keresztül dimenzióugrással közlekedtek egykoron az emberek. Ennek a feltevésnek a hangoztatói azt is állítják, hogy a kapu eredetileg másutt volt, csupán egy dimenzióugrás alkalmával került a jelenlegi helyére, és maradt is ott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tény, hogy a kapu magányosan áll a semmi közepén, és úgy fest, mintha egy nagyobb építményből származó darab lenne, de a dimenzióátjáró-elméletet ez még nem bizonyítja. Igaz, kézzelfogható ellenérvek hiányában megcáfolni sem lehet a feltételezést.

Több izgalmas elmélet is van

Vannak, akik szerint a Napkapu voltaképpen egy naptári évet szimbolizál. Tekintettel más ősi naptárak jóval bonyolultabb szerkezetére, sokan elvetik ezt a lehetőséget. Utóbbiak ellenérveik közé sorolják azt is, hogy e naptár szerint mind a 12 hónap mindössze 24 napból állna, és egy esztendő csupán 290 napot ölelne fel.

Egy másik elmélet egy legendára hagyatkozik. Aszerint a Titicaca-tó területén éltek a Föld első lakói, akik teremtőjének, Viracochának kerülhetett a kőbe vésett alakja a kapu felső részére.

A kapu felső részén látható központi alak, körülvéve számos kisebb figurával
A kapu felső részén látható központi alak, körülvéve számos kisebb figurával

A kapu központi figuráját más tudósok a Napistennel azonosítják, elméletüket pedig az annak feje körül látható 24 faragott fénycsóvára alapozzák. Mások a Síró Istent feltételezik a faragott alakban, mégpedig az arcán látható apró, könnycseppnek is vélhető mélyedések okán.

Érdemes megfigyelni a fő figura körül látható 48 szárnyas, egyes esetekben emberi, más esetekben kondorkeselyű-fejű lényt is, akikben isteni hírvivőket sejtenek a tudósok. Egyes kutatók szerint a keselyűfejűek azonban nem hibridek, hanem sokkal inkább sisakot viselő emberek lehetnek.

A fenti elméletek mindegyike egészen más módon próbálja megközelíteni és felderíteni a Napkapu rendeltetését, ami egyértelműen annak a következménye, nagyon kevés tényként kezelhető információ áll rendelkezésre a szerkezet kapcsán. Talán egyszer eljön az idő, hogy a világ többet is megtudhat a rejtélyes kapuról, ám addig is izgalmas eljátszani a dimenzióátjáró-elmélet gondolatával: valóban az lehetett?

Ezt is szeretjük