Lenyűgöző látni Mona Lisa életre kelt arcát: nézd meg videón, hogyan beszél Da Vinci híres alakja
Egy különleges grafikai megoldás segítségével megmozdították Mona Lisa arcát.

mlisa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha meg kellene neveznünk, hogy kié a világ legrejtélyesebb mosolya, talán gondolkodás nélkül is rávágnánk, hogy egyértelműen a Mona Lisa a válasz.

Mi több, talán a legtalányosabb tekintet és a legtöbbet vizsgált arc címét is ennek a portrénak adnánk. Misztikuma sok-sok év után is töretlenül magára vonja a világ figyelmét, ami tagadhatatlanul alkotója zsenialitását tükrözi. Da Vinci képe kutatók egész hadseregét ejtette gondolkodóba, akik fáradhatatlanul próbálták megfejteni a bájos vonások mögött felfedezhető, nyugtalanító rejtélyességet.

A portré megmozdult

A misztikus arc elemzéseinek sorában rendhagyó kitérőként említhetjük meg azt a rendkívül izgalmas munkát, melyet a moszkvai Egor Zakharov informatikai kutatómérnök készített.

A Samsung Al Center szakértője a Skolkovo Tudományos és Technológiai Intézettel (Skolkovo Institute of Science and Technology) dolgozott együtt egy nagyobb projekt keretében. Az emberi arc mozgásának digitális leképezésével foglalkozott, és sikeresen életre keltette Da Vinci híres alakját is.

A jól ismert arc egy speciális adatbázisnak köszönhetően mozdulhatott meg, mely mintegy hétezer emberi arcrezdülést összegez. Ezeket ismert sztárok mimikájából gyűjtötték össze, illetve hozzátették a leggyakrabban előforduló emberi arcmozdulatokat is. Ezekre építkezve született meg az algoritmus, amelynek segítségével egy portrén szereplő személy lehetséges mimikája rekonstruálhatóvá válik. Az adatbázis alapján egy arcról három különböző videó készül, melyek bármelyike, de közülük egy nagy valószínűséggel visszaadhatja annak valós mimikáját. Vajon Mona Lisa esetében melyik lehet a legpontosabb?  A következő videón megtekinthető, milyen lenne az arca beszéd közben.

Az életre keltett arcok sorában egyébként mások mellett Einstein, Marilyn Monroe és Salvador Dalí is szerepel. A szakértők reményei szerint olyan technológiát dolgoztak ki, melynek segítségével a kriminalisztika is előbbre léphet.

A rejtélyes festmény

Lenyűgöző és szinte megunhatatlan Mona Lisa mozgó arcát figyelni, de érdemes magára a képre is kitérni, hiszen a világ legismertebb, legrejtélyesebb festményéről van szó.

Da Vinci 1503 és 1509 között készítette a 77x53 centiméter nagyságú portrét, de ő maga nem adott neki címet. A kép keresztapja a művész életrajzírója volt, Giorgio Vasari, aki tisztában volt vele, hogy a festmény Lisa Gherardinit, egy gazdag firenzei kereskedő feleségét ábrázolja.

Felmerül a kérdés, vajon valóban ő van-e a képen. Silvano Vinceti, művészeti kutató szerint a portré csak részben ábrázolja őt, vonásait ugyanis Da Vinci a tanítványáéval ötvözhette, akit Gian Giacomo Caprottinak hívtak és Salaiként, vagyis kisördögként becéztek.

Dr. Liliana Schwartz ezzel szemben azt mondja, hogy a Mona Lisa voltaképpen egy különleges önarckép, ugyanis a művész magáról festett portréin mért arányosságok köszönnek vissza az arcán.

A kutatók érdekes elméleteit gyarapítja az a felfedezés is, melyre Pascal Cotte jutott: 13 különböző hullámhosszú színnel világította meg a képet, hogy jól elkülönüljenek az egyes festékrétegek. Azt látta, hogy egy alsó portré rajzolódik ki, melyen egy hasonló, de nőiesebb arcú hölgy látható. Lehetséges, hogy az lehet Lisa Gerardhini eredeti arca? Esetleg ő volt Lorenzo de' Medici szeretője, akinek később a művész új arcot adott, és Lisa Gerardhinire alakította át? A szakértői találgatások sora szinte végeláthatatlan.

A képet napjainkban a franciaországi Louvre tárlatában őrzik, ahol évi közel 10 millióan tekintik meg. Sorsa nem volt mindig ennyire biztos, 1911-ben ugyanis ellopták. Az alaposan kifundált bűntett elkövetője a múzeum egyik dolgozója volt, és bár évekig hiába nyomoztak utána, nem tudták lebuktatni a nyomozók. Hihetetlen, de még Picassót is kihallgatták az ügyben. A tolvaj végül maga vitte vissza a képet, így az ismét megkaphatta méltó helyét a Louvre-ban.

A Mona Lisa elrablása

A következő cikkben részletesen is elmeséljük a hihetetlen történetet, ki és pontosan hogyan emelte el a Mona Lisát 1911-ben.

Ezt is szeretjük