Íme a titok Mona Lisa mosolya mögött: 6 rejtély a világ legismertebb festményéről
Mona Lisa mosolya hosszú ideje foglalkoztatja a műelemzőket: a kép további rejtélyeit is érdemes megismerni.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok közül, akiknek megadatik, hogy élőben is megnézzék a Mona Lisát, sokan meglepődnek, mennyivel kisebb, mint azt a róla készült fényképek alapján képzelték. A 77x53 centiméteres alkotás mégis az egyik, ha nem a legnagyobb rejtély a műelemzők számára, és egyben a világ legismertebb képe.

Leonardo da Vinci 1503 és 1519 között készítette képét, azaz mintegy 14 éven keresztül dolgozott rajta. Hogy a hosszas tökéletesítgetésen vagy mindössze zsenialitásán múlott-e, nem lehet tudni, ám az tény, hogy több mint ötszáz év elteltével is kutatók sokasága próbálja megfejteni a kép megszámlálhatatlan misztikumát. Fáradhatatlanul fejtegetik a láthatatlan, mégis látható mosoly rejtélyét, elemezgetik, vajon vannak-e még fel nem fedezett, festék fedte előzmények a vásznon, és bár a képen látható nő Giorgio Vasari, a művész életrajzírója szerint Lisa Gerardhini, egy gazdag firenzei kereskedő felesége, a mai napig vita tárgyát képezi, valóban az ő vonásait örökítették-e meg az ecsetvonások.

A mosoly titka és további rejtélyek

Ami a fenti kérdéseket illeti, sok izgalmas magyarázat született már  a mosoly, a modell kiléte és rejtőzködő részletek kapcsán is, melyeket érdemes megismerni.

Ezt is szeretjük