A lelet, ami felülír mindent: új keretbe helyezi a modern ember történetét
Az őskori lelet alapján a modern ember sokkal korábban elhagyhatta Afrikát, mint hitték.

regeszet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberiség számára mindig aktuális, válaszra váró kérdés, honnan indult története, és miként jutott el odáig, ahol ma tart. Különböző régészeti leletek segítenek ennek felderítésében, így egy izraeli is, mely sok mindent felülír: kutatók egy felső állcsont maradványára találtak, mely a Homo sapiens történetének újragondolására ösztökélheti a tudóstársadalmat.

Israel Hershkovitz, a Tel-Avivi Egyetem antropológusa és a kutatás vezetője szerint a modern emberrel kapcsolatos két legfontosabb kérdés, hogy mikor hagyhatta el Afrikát, és milyen földrajzi útvonalat járt be.

A kutatók feltételezései

A szakértők 177 és 194 ezer év közöttire becsülik a csontmaradvány életkorát: viszonyításképp, a korábbi izraeli leletek nagyjából 90-120 ezer évesek lehetnek. Eszerint a mostani maradvány 50-100 ezer évvel idősebb elődeinél.

A maradvány fotója.
A maradvány fotója.

Az állkapocs még 2002-ben, a Misliya-barlangból került elő. A régészek ettől fogva további bizonyítékokat kerestek, mielőtt nyilvánosságra hozták a tanulmányt. Az állkapocs feltehetően egy fiatal emberé lehetett, akinek a nemét egyelőre nem sikerült megállapítani. 

Az elvégzett vizsgálatok több tekintetben is megváltoztatták a régészek korábbi elképzeléseit. A modern ember 60 ezer helyett mintegy 220 ezer éve hagyhatta el Afrikát. Tökéletes egyetértés, ahogy lenni szokott, ez esetben sincs a szakértők között. Mina Weinstein-Evron, a kutatás résztvevője úgy véli, az időpont ennél is korábban lehetett. Részben arra alapozza ezt a feltételezést, hogy a csonton kívül mintegy 60 ezer kőeszközt is találtak, melyek között van, amelyik 250 ezer éves is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Újra kell gondolnunk az eddigi elméleteinket, mert úgy tűnik, az emberek egyfolytában mozgásban voltak - mondja a szakértő.

Eric Delson, a Lehan Főiskola és az Amerikai Történelmi Múzeum paleoantropológusa szerint, bár a mostani egyértelműen a legidősebb lelet, valószínűleg nem a Misliya az egyetlen barlang, ahol hasonló, rendkívüli felfedezéseket tehetnek. A további ásatások és elkövetkezendő vizsgálatok bizonyosan közelebb viszik a kutatókat a modern ember történetének hajnalán történt eseményekhez.

Ezt is szeretjük