Literenként 10 ezer mikroműanyag-részecske van a sarkvidéki hóban: döbbenetes eredményt hozott a kutatás
Az emberiség nagy részének fogalma sincs, mekkora a baj.

sarkvidek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elnézve a világegyetem környező bolygóit, melyeken számunkra barátságtalan, élhetetlen körülmények uralkodnak, szemben a földiekkel, és látván Földünk élővilágának és tájainak lebilincselő sokszínűségét, mindenáron meg kellene óvnunk felbecsülhetetlen értékű bolygónkat. Ezzel szemben sajnos nagyon sokan mindenáron a saját érdekeiket helyezik előtérbe, és iparosként vagy magánemberként is, de nem törődnek a Föld sorsával.

Nem törődnek a Földével, de nem törődnek a természetével, az állatvilágéval, illetve a majdani emberével sem. Pedig elég csak a globális felmelegedésre gondolni, máris beláthatjuk, micsoda károkat okoz az emberi nemtörődömség és hatalomvágy.

Mikroműanyag a sarkvidéki hóban

Tudjuk, a sarkok a bolygó felmelegedése miatt olvadásnak indultak, de nem ez az egyetlen dolog, ami a sarkvidékeket érintő döbbenetes probléma. Egy német-svéd kutatás során megvizsgálták ugyanis a sarkvidéki havat, és mikroműanyagot mutattak ki benne: 1 liter mennyiségű hóban 10 ezer mikroműanyag-részecskét találtak. A sokkoló mintákat a Svalbard-szigeteken gyűjtötték.

A mikroműanyag az 5 mm-nél kisebb méretű műanyagdarabkákat jelenti. Mikroműanyag keletkezik mosás közben a műszálas ruhákról leválva, a különféle műanyag vagy gumieszközök aprózódása révén, de kerülhet mikroműanyag a kozmetikumokba is.

Hogyan kerül műanyag a sarkvidéki hóba?

A válasz sajnos megint egyszerű: az ember miatt. A műanyagot műanyaggal használó ember életterületéről a szél juttatja el a műanyagrészecskéket a sarkokra, és ott az esőzés vagy havazás által a talajba mosódnak.

Dr. Bergmann, a kutatás szakértője jogos és elgondolkodtató kérdéseket tett fel:

- Valóban szükségünk van műanyag csomagolásra? Kell az a rengeteg polimertartalmú festék, amit használunk? Nem lehetne más autókereket gyártani? Ezek fontos problémák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne felejtsük el, a műanyag jelenléte a sarki hóban nem egy egyszerű tény. Megdöbbentő, hogy a műanyag ilyen messze is eljut az élővilághoz. Jelenleg még nincsenek arról megbízható kutatások, hogy a mikroműanyagok mit tesznek a szervezettel, de ne legyenek illúzióink, jót biztosan nem. A nagyobb műanyagdarabok azonban végzetesek az állatok számára, kilyukasztják a gyomrukat, megtelítik, így élelem már nem fé bele, és egyszerűen éhen halnak.

Döbbenetes, hogy a mindentől távol hulló, sarkvidéki hóban műanyagot mutattak ki. Ha elgondoljuk, hányszor egy liter hó van ott, annyiszor 10 ezer mikroműanyag-részecskét is hozzáképzelhetünk a mennyiséghez. Ha magunkra odafigyelünk, a Föld és az élővilág miért nem érdemli meg?

A Kelimutu-hegység színváltó tavai

Földünk tele van káprázatos szépségű helyekkel, óvjuk meg! Ezek a tavak vulkáni működés hatására változtatják a színüket.

Ezt is szeretjük