Miért telik lassabban az idő, amikor vársz valamire? 8 érdekes oka is van
Az óra egyformán jár, mégis többnek érezzük a várakozással töltött időt.

GettyImages-972187570
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán senki számára nem ismeretlen a probléma, hogy akkor, amikor az ember várakozik valamire, ólomlábakon jár az idő, és minden perc ötször, tízszer olyan hosszúnak tűnik.

Pedig ilyenkor is éppen olyan sebességgel ketyeg a kezünkön a karóra, mint máskor. Mégis miért van az, hogy mégis úgy érzi az ember, hogy lassabban megy az idő?

Miért telik lassan az idő várakozás közben?

A megoldásról David Maister írt a The Psychology of Waiting Lines című írásában. A professzor szerint - nem meglepő módon - az egésznek semmi köze ahhoz, amit időnek nevezünk. A várakozás azért tűnik hosszabb időnek, mert hosszabbnak érezzük, mégpedig nyolc okból.

1. A kihasználatlan idő hosszabbnak tűnik - Amikor az ember várakozik, az haszontalanul eltöltött idő, hiszen semmit sem csinál. Az elvesztegetett, üresben töltött pedig mindig hosszabbnak érződik, mint ha lenne valami, ami eltereli az ember figyelmét. Nem véletlen, hogy egyes szállodákban tükröt helyeznek el a liftek mellett, hiszen így az embereket lefoglalja, amíg megigazítják a hajukat vagy a ruhájukat, és nem bosszankodnak, hogy miért nem jön már a felvonó.

2. Ha valaki szeretne valamit elvégezni, akkor azt el akarja kezdeni csinálni - Amíg az ember ezt nem teheti meg, a belső késztetéssel meg kell küzdenie, ami megnehezíti, ezáltal hosszabbnak érezteti a várakozást. Részben ez az oka annak, hogy az éttermekben étlapot adnak a vendégeknek, amit nézegethetnek, míg meg nem érkezik az étel.

3. A szorongás miatt hosszabbnak tűnik a várakozás - Ha valaki aggódik amiatt, hogy az idő, amit a várakozásra szán, a kárára lehet, például lekéshet egy vonatot, akkor a

4. A bizonytalan várakozás hosszabb - Ha az ember nem tudja, hogy mennyit kell várnia, sokkal hosszabbnak érzi a várakozási időt, mint ha tudja, mennyi ideig kell türelmesnek lennie. Az orvosi rendelőkben ezért szokás közölni a várakozókkal, hogy mennyi csúszás van a rendelésben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

5. Az ismeretlen okból történő várakozás hosszasabbnak tűnik - Ha az embernek fogalma sincs, mi okból kell várakoznia, nehezebben viseli. Például, ha az ember tudja, hogy zivatar van, és rosszabb a közlekedés, türelmesebben várja a pizzafutárt.

6. Az igazságtalan várakozás hosszasabbnak hat, mint a méltányos - Ha az embert úgy várakoztatják meg, hogy a várakozással töltött idő nem igazságos, például valaki elé áll a sorban, akkor sokkal nehezebb kivárnia, amíg ő következik.

7. Mennyire éri meg várni? - Ettől is függ, mennyire tűnik sok időnek a várakozás. Minél inkább megéri álldogálni, az ember annál tovább bírja türelemmel. Ha a dolog, ami következik, nem értékes a számára, akkor hamarabb elveszíti a türelmét.

8. Egyedül várni hosszasabb - Ha valaki társaságban áll sorban, sokkal könnyebben telik az idő, mint ha egyedül tenné. Ilyenkor ugyanis lehetőség nyílik beszélgetni, ezáltal nem unalmasak ezek a percek, ráadásul nem is tűnnek elvesztegetett időnek.

Miért tűnik rövidebbnek a visszaút?

Érdekes, hogy ha valahová elmegyünk, a hazaút mindig rövidebbnek tűnik. Ennek is van egy különös oka. Korábbi cikkünkből kiderül.

Ezt is szeretjük