Miért rövidebb a visszaút, amikor utazol? Mikor hazaindulsz, egyszerűen becsap az agyad

Percre ugyanannyi, mégis rövidebbnek hat. Furcsa játékot űz az emberrel az agya.

utazik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan, aki valaha is utazott, és ne tapasztalta volna, hogy a hazaút mindig rövidebbnek tűnik, mint az odaút. 

Hogyan lehetséges ez mégis, ha nyilvánvaló, hogy a repülő menetideje pontosan ugyanannyi, vagy a megtett út hossza kocsival, biciklivel vagy gyalog ugyanaz, mint odafelé, és még a közlekedés is mindkét irányban egyformán jól haladt?

Miért érezzük rövidebbnek a hazautat?

A hazaút hossza persze nem változik, csak az agyunk tréfálkozik. Mint oly sokszor, és oly trükkösen, megint sikerül becsapnia minket.

Bár a kutatók abban egyetértenek, hogy az ok az agyban keresendő, de többféle hipotézis létezik, pontosan mi okozhatja az időérzék csalódását.

Az egyik elmélet azt mondja, a dolog kulcsa, hogy azonos mennyiségű időt attól függően, épp hogy érezzük magunkat, más-más hosszúságúnak érzünk. Például ha idegesek vagyunk, hogy el fogunk késni, az idő rövidebbnek tűnik, de ha a bankban állunk sorban, végtelen hosszúságú egy perc is. Az utazásban ez úgy jön ki, hogy ha szeretnénk már odaérni, kíváncsiak vagyunk, izgalmasnak találjuk a helyzetet, az időt többnek érezzük. A hazaút nem tölt el kíváncsi várakozással, így rövidebbnek hathat.

Másik elmélet is van a kérdés megválaszolására, miért érezzük rövidebbnek a hazautat. A Kyoto Egyetem szakértői szerint mindössze azért, mert a hazaút már ismerős. Ha A-ból egy ismeretlen B-be megyünk, akkor B-ből A-ba már egy ismert úton jutunk haza. A már ismert út megtétele nem tartogat annyi új információt, ezáltal eseménytelenebb, gördülékenyebb, ezért gyorsabbnak hat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy harmadik elmélet azt mondja, a kulcs valóban az út hosszában rejlik, de nem azért, mert a visszaút valóban rövidebb valami varázslat folytán. A kutatók magyarázata szerint azért érezzük rövidebbnek a hazautat, mert előzőleg alábecsülhettük az odaút hosszát, és miután láttuk, elképzeléseinkkel ellentétben milyen kimerítő és hosszú volt odajutni, már üdítő lesz a hazaút, amikor viszont egyértelműen tudjuk, mire számítsunk, így reálisan lőjük be a várható időtartamot.

Bármiért is van, érdekes, hogy teljesen mást tapasztalunk, mint ami a valóság, és nem más, mint a saját agyunk járatja velünk a bolondját. A lényeg, hogy egy megbízható óra és a kutatók segítségével sikerül leleplezni, miben is mesterkedik.

Hová utaznál legközelebb?

Ezekre a gyönyörű helyekre érdemes ellátogatnod, ha megteheted: a világ legkülönlegesebb szent helyei.

Ezt is szeretjük