Miért olyan nehéz titkot tartani? A szervezet is jelzi, mennyire megviseli a feladat
Senkinek sem egyszerű titkot tartani: a feladat még a szervezetet is megviseli.

GettyImages-187643976
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne mondd el senkinek - van, akinek a hátán is feláll a szőr ettől a mondattól. Titkot tartani, legyen az másé vagy a sajátunk, nehéz, és ennek reális magyarázata van.

Egy nagyobb titok megőrzése, különösen hosszabb távon, komoly szellemi és fizikai megterhelést ró az emberre: nincs min csodálkozni, ha valaki meg akar szabadulni ettől. Persze, az ígéret szép szó, a magánélet pedig szent: érdemes a végsőkig kitartani.

A titok mentális teher

Ahogyan Art Markman pszichológus véli, egy titok megőrzése komoly mentális terhet jelent, a visszatartott információ ugyanis állandó odafigyelést igényel. Kommunikáció közben észben kell tartani, mit tudnak a dologról a beszélgetőpartnerek, és egyáltalán, szabad-e bármit tudniuk róla.

Ennek következtében, mint azt a Utahi Egyetem tanulmánya megvilágítja, a mindennapos beszélgetések elveszítik ízüket, élvezhetőségüket, és messze nem lesznek olyan fesztelenek, mint lehetnének. Abban az esetben azonban, ha olyan titokról van szó, amihez a másik félnek semmi köze, az ember képes lehet időlegesen megfeledkezni a dologról, elkerülve a negatív érzéseket.

Markman szerint különösen az olyan titkot nehéz megtartani, amelyik rossz hír lehet mások számára. Ez ugyanannak a szociális feszültségnek köszönhető, amit akkor érez az ember, amikor kedve lenne elmesélni egy jó viccet, vagy posztolni valamit a Facebookon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lelki és testi problémák a titok miatt

Egy nagyobb titok őrzése lelki problémákhoz vezethet. Az embernek bűntudata lehet, szorongás, stressz gyötörheti, depressziós tüneteket tapasztalhat, és azt érezheti, emberi kapcsolatai nincsenek rendben. Dr. Sanam Hafeez, New York-i neuropszichológus szerint a jelentkező negatív érzések a titoktartás terhe következtében termelődő stresszhormon, a kortizol számlájára írhatók. A test tehát reagál a titok őrzésére.

A kortizol hatására fájhat a hát, állandó fáradtságérzet uralkodhat el az emberen, sőt csökkenhet a libidója is. Az emésztőrendszer ugyancsak megérezheti a dolgot, a folyamatos stressz hatására gyakori lehet a hasfájás, és reflux is jelentkezhet fizikai tünetként.

Az amerikai National Institute of Health kutatása szerint a kialakuló belső feszültség alvászavarhoz, elalvási nehézséghez vezethet, így közvetetten növeli az esélyét a diabétesz kialakulásának, a szívritmuszavarnak és a szívrohamnak. Amire pedig valószínűleg senki sem gondolna, egy titok hosszú távú őrizgetése az inkontinencia kialakulásának kockázatát is növelheti.

Titkot tartani tehát nem tréfadolog: minél többpecsétes, minél komolyabb, és minél többet gondol rá az ember, annál intenzívebb negatív hatást gyakorolhat a testre és a lélekre. Hafeez szerint ezért fontos a belső konfliktusról beszélni valakivel, egy baráttal vagy akár egy terapeutával. Ha valaki úgy dönt, tovább őrizheti a titkát, de a miatta érzett feszültség a beszélgetés hatására nagymértékben csökkenhet.

Jóga rosszkedv ellen

A következő, egyszerű jógapózok pozitív gondolatokat csalhatnak az ember fejébe: kezdőknek is menni fog!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük