Miért édes a bosszú? A revans pszichológiáját vizsgálta egy kutatás
Mindenkivel babráltak már ki, a bosszú gondolata pedig üdítő lehetett akkor is, ha végül elmaradt.

bosszu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Édes a bosszú - szokták mondani, és aki megélt olyat, hogy kibabráltak vele, becsapták, megkárosították, meg is érezhette az ízét. Elég csak elgondolkodni rajta, hogy hogyan bosszulná meg az ember a dolgot, máris jobban érezheti magát. Vajon miért?

Több kutatás vizsgálta már, hogy miért érezzük jobban magunkat, ha bosszút állunk, legalább gondolatban.

Az agyban történik valami jó

Egy 2004-es kutatás arra mutatott rá, hogy miközben bosszút forral, az ember agyában a jutalmazásért felelős terület aktivizálódik. Ezt a Zürichi Egyetem és egyetemi kórház kutatói állapították meg.

Egy másik, 2016-os vizsgálat hasonló eredményre jutott, de másként: a kutatás szerint nem csupán a bosszúforralás, de az agresszió is hasonlóan hat. A résztvevőknek voodoobabákat adtak. A megbántott felek ilyen babák segítségével állhattak bosszút az ellenük elkövetett dolgokért. Haragjukat, agressziójukat rajtuk töltötték ki, és ettől - saját bevallásuk szerint - jobban is érezték magukat.

A műszerek is igazolták, hogy a vizsgálat közben ugyanis kimutatták, hogy aktiválódott a résztvevők agyában a jutalmazás területe. Ez eredményezhette, hogy az illető megnyugodott. A jelentkező megelégedettség és pozitív érzések magyarázhatják, miért édes a bosszú. 

Természetesen ez sovány vigasz mindazoknak, akiken bosszút állnak valamiért. A bosszút álló emberek mindeközben megfeledkeznek egy fontos dologról: a megbocsátás jelentőségéről.

Miért jobb megbocsátani?

Bármi is történik, a bosszú helyett mindig kifizetődőbb lehet a megbocsátás. A megbocsátás, persze, nem egyenlő a felejtéssel, ám ezáltal a sértett fél megszabadul a harag terhétől, felszabadul, ergo, saját magának tesz vele jót. A megbocsátás ráadásul szabadabb utat enged annak is, hogy idővel a problémákat higgadtan meg tudja beszélni a két fél.

A megbocsátás pszichológiájáról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

Stresszoldó akupresszúrás pontok

A mindennapok lelki terheit segíthet elviselni és könnyebben venni az akupresszúra.

Ezt is szeretjük