Mesterséges holdat készítenek a kínaiak, hogy tanulmányozzák a gravitációt: érdekes a legújabb kísérletük
Különleges tudományos kutatást végeznek a kínaiak.

GettyImages-992704042
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Műholdakról már sokat hallott az ember, mesterséges holdról azonban kevesebbet: kínai tudósok ilyet építettek, hogy alaposabban is tanulmányozhassák a gravitáció működését.

Első hallásra különös, hogy holdnak hívják, hiszen ez a szerkezet nem egy gömb, mely az égitestre hasonlítana, hanem csupán bizonyos fizikai tulajdonságaiban adja majd vissza az ottani állapotokat.

A mesterséges hold

A mesterséges hold voltaképpen egy kisebb, mindössze 60 cm átmérőjű vákuumkamra, melynek a belsejében a Holdon tapasztalható körülményeket modellezik. Az ötlet nagyszerű, hiszen sok hibát küszöbölhetnek ki, és felesleges munkát, illetve kiadást előzhetnek meg vele.

A kamra célja ugyanis a tesztelés. Azokat a technikai újításokat, gépeket, szerkezeteket, amelyeket azzal a szándékkal készítenek, hogy a Holdra juttassák, előbb kipróbálhassák egy, a Holdon tapasztalható körülményeket imitáló környezetben. Így már előre tudják majd, jól reagál-e az adott műszer. A kamrában erős mágneses teret létesítettek, hogy azzal megszüntethessék a gravitációt. A mesterséges hold a holdfelszínt is utánozza, ugyanis por és kőzetek is kerülnek belsejébe.

- Bizonyos kísérletekhez, mint amilyen egy ütközési teszt, csak pár másodperc kell a szimulátorban. Más tesztek, mint egy kúszásvizsgálat, akár több napig is eltarthat - mondta Li Ruilin, Kínai Bányászati és Technológiai Egyetem geotechnikai mérnöke.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudományos eszközt egy korábbi kísérlet ihlette, melynek során a kutatók egy békát lebegtettek. Azt a kísérletet Andre Geim fizikus végezte az úgynevezett diamágnesesség segítségével. A kamrában ugyancsak ezt használják fel a holdbéli körülmények imitálásához.

A kamra főként a Chang’e című kínai holdkutató programot segíti. Kína egyik távoli terve egyébként az, hogy kutatóállomást létesítsen a Hold déli pólusán. Ezt relatíve optimista határidővel, 2029-re tervezik.

Zsugorodik a Hold

A felszínen látható ráncok is bizonyítják, hogy változik az égitest mérete.

Ezt is szeretjük