7 módszer a mérgező, negatív gondolatok kitörlésére: ne hagyd az agyadnak, hogy lenyomjon
A mindennapokat és a lelki békét is tönkreteszik: a mérgező gondolatoknak a pszichoterapeuta hét tanácsa segíthet véget vetni.

felho
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétség nem fér hozzá, hogy az ember sokat tehet saját magabiztosságáért, sikeréért, ha biztató szavakkal erősíti önmagát belülről.

A gondolatok ereje ugyanakkor negatív irányban is hathat, sőt, ha lehet, nagyobb rombolást végezhet, mint amekkora hasznot a pozitív gondolatok hozhatnak. Aki folyton kritizálja, szidja magát, és előre vázolja a lehető legrosszabb forgatókönyveket, az aláássa önbizalmát, és észrevétlenül a saját ellenségévé válhat.

Hogyan lehet a negatív belső hangot leépíteni?

Amy Morin pszichoterapeuta szerint némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy az ártó belső hang vegye át a stafétát. Hét tanácsát érdemes megszívlelni.

Segíthet a tudatosság

Sokan oda sem figyelnek, miket mondanak magukban, csak sodródnak a gondolataikkal. Egy embernek átlagosan hatvanezer különböző gondolata van egy nap: ha ezeket tudatosabban kezelné, sikeresen kiszűrhetné a negatívakat.

Kritikát a kritikának

Olyan ember nincs, akinek mindig igaza van. Ez a gondolatokra is vonatkozik: míg az egyik megalapozottabb, a másiknak semmi köze a valósághoz. Mielőtt az ember feltétel nélkül elhinne mindent, ami átfut az agyán, jó, ha felölti a szigorú kritikus szerepét, mérlegel. Ha arra jut, hogy egy gondolat kemény kritikát érdemel, meg is kell fogalmaznia azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha igaz volna?

Erőt adhat a rossz gondolatok leküzdésében, ha az ember végiggondolja a legrosszabb esetet, ami a fejében megfogalmazódott. Ha hisz benne, hogy képes lenne kezelni a helyzetet, nagyobb sikerrel menne szembe a negatív hanggal, ami elbátortalanítja.

A csatornaváltás csodákra képes

A néző csatornát vált, ha tévézés közben olyan műsorral találja szemben magát, ami nem kedvére való. Ezt a politikát érdemes a gondolkodásban is alkalmazni: amint megfogalmazódik egy destruktív mondat az ember fejében, a legjobb, ha fogja magát, és keres valami más elfoglaltságot, például elmosogat, vagy megnéz egy humoros videót a neten. Az új tevékenység azonnal kizökkenti a korábbi gondolatmenetből. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez a probléma félresöprésével egyenlő, a megoldás továbbra is fontos marad: a rumináció, a negatív gondolatok újra és újra pörgetése viszont értelmetlen és felesleges támadás a lélek ellen.

A megfogalmazás kulcsjelentőségű

A befelé irányuló negatív kritika az érett gondolkodást igazolja, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szavakkal él az ember. A bántó, könyörtelen kifejezéseknek romboló hatása van, ám ha a kritikát más megközelítésből fogalmazza meg az ember, a kritika építő jellegűvé válik. Például, ha az ember azt mondja, még fejlődnie kell valamiben, egész másképp hangzik, mintha azt szajkózná, és sulykolná magába, hogy rossz benne.

Realisztikus állítások a negatív gondolatok helyett

A könyörtelen kritika után ne maradjon el az a bizonyos helyesbítés sem: mi a valóság, ha a negatív gondolat megalapozatlan, butaság vagy épp bántó volt?

Mintha egy baráttal állna szemben az ember

A negatív gondolatok és önvád záporában érdemes átgondolni, vajon ugyanezeket a szavakat elmondaná-e az ember egy barátjának? Vajon őt is csúnya szavakkal illetné? Valószínűleg nem, és ahogy egy barát, úgy az ember maga is megérdemli a megértő és támogató hozzáállást a saját részéről. Az is segít, ha átgondolja, milyen tanácsot adna egy barátnak, és ezt irányítja maga felé.

Jóga a jó hangulatért

A következő cikkben bemutatott jógapózok serkentik az endorfintermelést, így jókedvre deríthetik az embert.

Ezt is szeretjük