12 dolog, ami a mérgező embert jellemzi: ítélkezik, manipulál, és sosem kér bocsánatot
Ismerd fel a mérgező embert, és próbáld tudatosan kezelni vagy kiiktatni az életedből.

GettyImages-1277840306
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mérgező anyagok és mérges gombák - ilyesmiről már mindenki hallott, de hogy egy ember mérgező lenne, az elsőre nagyon furcsán hangzik. Valójában nem is szó szerinti toxikusságról van szó, hiszen ez esetben a lelket mérgezi egy másik illető viselkedése.

Rokon, anyós, após, ismerős, pár, kolléga vagy barát - bárki lehet mérgező ember. Fontos, hogy az, akinek a környezetében van ilyen személy, felismerje, kivel van dolga, és a saját pszichéjének védelmében tudatosan kezelje őt, vagy akár ki is iktassa az életéből.

A mérgező ember ismérvei

Karen Young pszichológus a következő listával segíti a felismerést: 12 pontba foglalta a mérgező emberek tulajdonságait. Ezek alapján könnyebben beazonosítható, kit kell tudatosabban kezelned a környezetedben.

1. Soha nem tudhatod, éppen melyik énjével találkozol - A mérgező embereknek általában több énjük is van, melyek közül mindig más érvényesül. Az, aki elszenvedi mindezt, soha nem tudja, hogy éppen "kire" számíthat.

2. Manipulál - A mérgező emberek körmönfont mondatokkal érik el, hogy a másik ember az ő kedvük szerint cselekedjen. Úgy állítják be a helyzetet, mintha a másik fél tartozna nekik, vagy nem értékelné az ő önzetlennek álcázott tanácsait, segítségét.

3. Másra vetítik negatív érzéseiket - Ha például ők mérgesek, úgy csinálnak, mintha a másik ember lenne haragos. Az ember csak magyarázkodik és védekezik, ami rendkívül fárasztó.

4. Azt várják, hogy a másik bizonyítson feléjük - Amikor van két út, ami közül az ember választhat, a mérgező ember szavainak burkolt nyomása hatására az ember azt fogja érezni, az a helyes út, ha azt választja, ami a mérgező ember számára is megfelelő.

5. Nem kérnek bocsánatot - Bármi is történt, a mérgező ember nem hajlandó bocsánatot kérni. Inkább addig magyarázkodik, míg meg nem győzi a másik felet, hogy nem hibás.

A cikk az ajánló után folytatódik

6. Csak a bajban vannak ott, de nem örülnek együtt a másik emberrel - Bár előfordulhat, hogy az ilyen típusú emberre lehet számítani a bajban, de a másik fél örömét képtelen értékelni. Számára nem létezik elég jó hír, és erről képes is meggyőzni a másikat, akinek egykettőre ráfagy a mosoly az arcára.

7. Önkényesen zárják le a beszélgetéseket - Ha akarnak, akkor kommunikálnak, ha akarnak, akkor nem. A mérgező ember akkor vet véget egy beszélgetésnek, amikor úgy gondolja, és nem törődik vele, ha a másik fél még nem fejezte be. Leteszi a telefont, kilép a chatből, kikapcsolja a mobilját.

8. Ártalmatlan szavak mérgező hangnemben - Mesterien játszanak a hangszínükkel. A legártalmatlanabbnak tűnő kérdést vagy kommentárt is tudják olyan hangnemben mondani, hogy az szúrós legyen.

9. Oda nem illő részletet visznek a beszélgetésbe - Noha egészen másról, valami pozitívról van szó, a mérgező ember olyan témákra tereli a beszélgetést, hogy a másik fél végül védekezni, magyarázkodni kényszerüljön.

10. Azon lovagolnak, hogyan beszél a másik ember, és nem az érdekli őket, miről - Ezt a beszélgetőpartner meg is érzi, és nincs az a párbeszéd, amikor ne arra kezdene önkéntelenül is figyelni, hogyan nyilvánul meg. A kommunikáció ezáltal sem lesz igazán felhőtlen.

11. Túloznak - A mérgező ember hajlamos indokolatlan túlzásokba esni. Hajlamos a te mindig, te soha és hasonló kezdetű mondatok halmozására, amivel sarokba szorítja, és védekezésre készteti a másik felet.

12. Ítélkeznek - Ítéletüket pedig kíméletlenüll közlik is. A másik fél a beszélgetés végére szinte el is hiszi magáról, hogy valójában hibás. Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor valaki valóban az, hiszen ez normális dolog, de a mérgező ember tesz arról, hogy az illető a világ legrosszabb emberének érezze magát.

Nárcizmus vagy csak önszeretet?

Közel állnak egymáshoz, ám a kettő nagyon nem ugyanaz: mi a különbség a kettő között pontosan? 

Ezt is szeretjük