8 veszélyes állat itthon, aminek óvakodj a mérgétől: súlyos baj lehet belőle
Hazánkban számos olyan állat él, mely valamilyen módon mérgező tulajdonságú.

GettyImages-523238948
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet szavakkal, sem pénzösszegben kifejezni azt az óriási értéket, melyet a sokszínű élővilág, és benne a megannyi állatfaj jelent, úgy a világon, mint hazánk határain belül.

Az egytől egyig különleges állatok sorában azonban rengeteg olyan is van, amely valamilyen méreganyaggal rendelkezik. Bár a természet ezt fennmaradásuk érdekében, védekezésre és táplálékszerzésük megkönnyítésére adta nekik, mérgük sajnos az emberre nézve is jelenthet veszélyeket. Zöldövezeti kertekben, erdei kirándulások, természetben tett túrák alkalmával tehát fokozott odafigyelésre és óvatosságra van szükség az esetlegesen felbukkanó állatokkal szemben.

Fontos, hogy egy részük fokozottan védett - egyetlen példány eszmei értéke akár 1 millió forint is lehet -, de még a nem védett fajokat sem szabad ijedségből bántani. Tartanak az ember közelségétől, így jó eséllyel az állatok fogják menekülőre, és ha valaki nem piszkálja őket, akkor valószínűleg ők is békések maradnak, nem érzik azt, hogy meg kell védeniük magukat.

Ha véletlenül mégis megtörténne a baj, akkor érdemes figyelni a megmart illetve méreggel érintkezett személy szervezetének reakcióit, és bárminemű rosszullét, szédülés, légszomj, szapora szívdobogás esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

8 mérgező állat Magyarországon

Rovarok esetében a csípés, kígyókéban a marás, kétéltűeknél pedig a bőr mirigyeinek váladékával való közvetlen érintkezés jelenthet veszélyt: nyolc olyan állatot mutatunk be, melyek hazánk mérgező állatai közé tartoznak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük