Megtalálták a hatodik érzék génjét
Egy emberi szemben található fehérje segíthet a láthatatlan érzékelésében. A több állatban jelen lévő vegyülettel érzékelhető a mágneses tér?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intuíció eddig olyan misztikus képességnek tűnt, melynek létezését csak maga a megérzés igazolhatta, ám a tudósok olyasmit találtak, ami biológiai szinten is alátámaszthatja a hatodik érzék létezését.

A University of Massachusetts Medical School kutatásai szerint az emberek rendelkezhetnek egy olyan belső iránytűvel, melynek segítségével képesek érzékelni a Föld mágneses mezejét, így eljuthatnak egyik helyről a másikra mindenféle külső navigációs eszköz nélkül.

A Nature magazin beszámolója szerint a mostani kísérletek résztvevői először Danaida-lepkék voltak, akik éjszaka is jól tájékozódnak. Ezen képességükért a kriptokróm nevű anyag felelős, egy fényérzékelésben szerepet játszó fehérje, mely a szervezet cirkadián ritmusának fenntartásában is segít, vagyis az alvási és ébrenléti periódusok egyensúlyáért felelős.

Ez a fehérje azon ritka vegyületek közé tartozik, amelyek növényekben és állatokban is jelen vannak, a lepkékben található molekula viszont ahhoz hasonló, amely az emberi szemben is jelen van. A tudósok ebből arra következtetnek, hogy az emberek talán a lepkékéhez hasonló tájékozódóképességgel rendelkeznek.

Ugyanez a molekula található a madarak szemében is, akik látják is a mágneses mezőt. Az északi irányt fekete mezőként érzékelik a látóterükben, ezért nem tévednek el hosszú, kontinenseken átívelő útjukon sem.

Már csak az a kérdés, hogy az ember miért nem támaszkodik a mindennapok során is erre a képességére. Az egyik lehetséges válasz szerint az idők során elhalványult a fehérjének ez a funkciója. Más vélemények szerint viszont ez a tájékozódási intuíció manapság nem jut nagy szerephez az ember életében, hiszen az elektromos eszközök által kibocsátott mágneses hullámok megzavarják ennek a természetes antennának a működését.

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük