Michelangelo leghíresebb alkotását magyar származású férfi rongálta meg: 7 műalkotás, amit megtámadtak az emberek

Nagyszerű alkotások, amik vandalizmus áldozatai lettek, de szerencsére nem semmisültek meg.

vandalizmus művészet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó művészet nem hagy hidegen, elgondolkodtat, érzelmeket ébreszt, vagy egyszerűen „csak” gyönyörködtet. Az viszont már szerencsére jóval ritkább, bár nem példa nélküli, hogy agressziót szül. 

A történelem során számos nagyszerű műalkotás esett áldozatául vandalizmusnak, és még az igencsak biztonságosnak mondható múzeumi közeg sem jelent teljes védelmet az ártó szándékkal érkező látogatók ellen. Vajon mi késztet arra valakit, hogy nekiessen egy, az emberiség egyetemes kultúrkincsének részét képező alkotásnak? Olykor mentális zavar, máskor politikai indíttatás vagy a könnyen szerzett hírnév ígérete húzódik a tett mögött.

Megrongált műalkotások

Olyan művek sem kerülhették el a rongálást, mint amilyen például a mindenki által jól ismert Mona Lisa vagy épp Michelangelo Pietája. Utóbbit ráadásul egy magyar származású, Pilisvörösváron született ausztrál geológus támadta meg, aki tette miatt világszerte híressé, vagyis inkább hírhedtté vált.

(Borító- és ajánlóképen: bal: Tóth Lászlót elkapják, jobb: Mary Richardson akciójának illusztrációja. Forrás: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük