195 milliárdot ér, pedig egészen apró: a Mona Lisa sokaknak csalódás élőben
A világ leghíresebb festménye nem mindig volt ilyen népszerű, de ma már kikerülhetetlen fejezete a művészetnek.

mona-lisa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehéz lenne olyan embert találni a Földön, akinek ne lenne ismerős az a rejtélyes mosoly, ami Mona Lisát világhírűvé tette, hiszen a festőművészet és a popkultúra egyik legismertebb alkotása, amit sokan próbáltak megfejteni.

A híres festményt Leonardo da Vinci 1503 és 1519 között festette, és mivel a reneszánsz idején nem volt jellemző a képeknek nevet adni, ezért életrajzírója, Giorgio Vasari a művész halála után 31 évvel keresztelte a művet Mona Lisának. A legismertebb elmélet szerint a képen szereplő nő egy firenzei kereskedő felesége, Lisa Gherardini, de más találgatások is napvilágot láttak, hogy vajon kit ábrázol a portré, és milyen kapcsolatban állt a festővel.

Ennyit ér a világ leghíresebb mosolya

Nem véletlenül lett a Mona Lisa a világ legismertebb festménye: a művet körülölelő misztikum és a 20. századi események is nagy hatással voltak az értékére, nem beszélve arról, hogy da Vinci milyen részletes és kimagasló munkával festette meg a képet, amiről talán soha nem gondolta volna, hogy még több mint ötszáz év után is ilyen népszerű lesz azok körében is, akik nem mutatnak érdeklődést a művészetek iránt.

Pedig a kép nem túl nagy, sokaknak csalódás, amikor élőben megpillantják a Louvre falán. Arról nem is beszélve, hogy számtalan más remekmű elsikkad a környezetében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük