Ha azt álmodtad, megcsal a párod, tényleg megteszi?

4 furcsa tény az álmokról

Az álmokban gyakran a félelmeink jelennek meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álmok misztériumai mindig is foglalkoztatták az embereket, és az éjszaka felbukkanó képek különösen jó eszközként szolgálnak arra, hogy közvetlen kapcsolatot teremts a tudattalannal.

Előfordulnak jósálmok és figyelmeztető álmok is, valamint olyanok, amelyek a napi eseményekre reagálnak. Emellett mélyebb problémák és a kollektív tudattalan elemei is megjelenhetnek szimbólumok formájában. Sok olyan álom van, amely a párkapcsolat és a szexualitás kérdéseit érinti, az egyik leggyakoribb pedig a megcsalás.

A leggyakoribb álom

A statisztikák a legtöbbször előforduló álmok között tartják számon a megcsalást, és ez számít a leggyakoribb rémálomnak is. Sokan vannak, akiknél olyan kép bukkan fel, hogy a párjuk megcsalja őket, akár a legjobb barátnőjükkel.

Van, aki ilyenkor elgondolkodik, vajon mennyire számít jelzésértékűnek az álom, az álomelemzők szerint azonban ez sokkal inkább az álmodó félelmeiről szól, mint a valóságról, és igencsak ritkán van valóságalapja. Ha te álmodod, hogy megcsalod a párod, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy titokban erre vágysz - mindössze arról van szó, hogy szinte törvényszerűen jelennek meg időnként tiltott dolgok képei alvás közben.

Lidércnyomás

Ha már a rémálmoknál tartunk, szintén meglehetősen gyakori élmény, főleg ahhoz képest, hogy mennyire bizarr, az alvási paralízis.

Alvás közben nyugalmi állapotban van a testünk, a REM fázisban pedig ideiglenesen kikapcsolnak a vázizmok, hogy ne kezdjünk el öntudatlanul járkálni. Ám előfordul, hogy valaki ebben az állapotban felébred, és azt tapasztalja, hogy bár tudatánál van, nem képes mozogni. Ha mindez nem lenne elég, sokan úgy érzik, mintha démon ülne a mellkasukon. Ezért nevezték a régiek lidércnyomásnak a furcsa állapotot. Egyáltalán nem egyedi tapasztalatról van szó, és aki átélte már, az természetfeletti, hátborzongató élményként mesél róla. 

A visszatérő álmok üzenete

Előfordult már veled, hogy éjszakáról éjszakára egészen pontosan ugyanaz a forgatókönyv játszódott le az álmaidban, és nem tudtál megszabadulni egy - valószínűleg nem túl kellemes - képtől?

A visszatérő álmok bizony fontos üzenetet hordoznak, és segíthetnek bizonyos gondok megoldásában, melyekkel éber tudatállapotban nem tudsz mit kezdeni. Ezek az álmok általában addig kísértenek, amíg éber állapotban is fel nem ismered és meg nem oldod a problémát, de már maga az álmodás is segít ebben a feldolgozási folyamatban.

Nemcsak alvás közben álmodsz

Az álmok a nappali ébrenlétedbe is beférkőzhetnek, még csak aludnod sem kell ahhoz, hogy álmodni kezdj. Az éber álmok nem ugyanazt jelentik, mint az álmodozás, inkább ahhoz a fajta meditációhoz hasonlítanak, amikor tudatosan figyeled, milyen képek bukkannak fel az elmédben.

Ez sokat segíthet az álomértelmezésben is. Ha vissza tudsz emlékezni egy álmodra, vagy legalább egyes darabjaira, csak az indítóképet kell előhívnod, és mindaz, ami következik, segít, hogy megértsd az álom mondandóját, és fontos információkat szerezz az életedről.

Ezt is szeretjük