2 percig is sétálhatnál a Marson, ha elég melegen öltözöl - Mennyi ideig maradnál életben más bolygókon?

Nem minden bolygó olyan barátságos, mint a Föld. Sőt, egy sincs ilyen.

naprendszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi lesz velünk, ha a Föld nevű bolygónak egyszer vége lesz? Hová menjünk, ha itt már nem lesznek élhetőek a körülmények? Tudósok elszántan keresik a B tervhez a megfelelő bolygót, ám eddig nem sok kecsegtetővel szolgálhattak.

Időről időre felmerültek biztató hírek, hogy a víz egy formájára bukkantak, vagy, hogy a marsi homok akár a növénytermesztésre is alkalmas lehet. Csakhogy - ismervén a bolygókon uralkodó körülményeket - ezek ellenére sem nyugodhatunk meg.

Két perc a Marson, mennyi máshol?

Neil deGrasse Tyson, népszerű amerikai asztrofizikus sorra vette, hol mennyi ideig maradhatnánk életben úgy, hogy nincs rajtunk semmiféle védőfelszerelés. Az ő listáját térképezzük fel a következőkben, melyet a Business Insider videóján maga is részletezett.

Mars - a bolygó hideg, és oxigén sem sok van légkörében. Ugyanakkor, ha jól felöltöznénk, és sétálni indulnánk vörös buckáin, addig életben maradhatnánk, ameddig levegővétel nélkül kibírjuk, azaz, körülbelül 2 percig. Azután sajnos hamar végünk lenne.

Uránusz, Szaturnusz, Neptunusz, Jupiter  - nincs szilárd felületük, így nem is tudnánk rájuk lépni. Az atmoszférájukat alkotó gázrétegeik között lebeghetnénk csupán, ott azonban az erős nyomás agyonnyomna minket, így ezeken, illetve ezekben kevesebb mint 1 másodpercet tölthetnénk el Tyson szerint.

Vénusz - 482 fok uralkodik a Vénuszon, tehát gyakorlatilag egy pillanat alatt elégnénk rajta, Tyson pontosan 1 másodpercet adott meg.

Merkúr - azon az oldalán, mely a Nap felé esik, 437 fok van, a másikon pedig -180 fok, tehát egyik sem túl barátságos, ám, ha a két oldal határán próbálnánk egy vonalban haladni, mindaddig életben maradhatnánk, míg vissza tudjuk tartani a lélegzetünket. 2 percnél tovább itt sem tartana a séta, mint azt az asztrofizikus mondja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Látván a fentieket, bizonyára a legtöbben úgy érezzük, inkább maradnánk még. Így tehát újabb okot kaptunk arra, hogy megbecsüljük, óvjuk Földünket. Ha csak a szemét szelektív gyűjtésével járulunk is hozzá, vagy, ha az autó helyett lehetőség szerint biciklire szállunk, máris sokat tettünk a Földért. Sokan mondják, hogy egy ember nem számít. Ne feledjük azonban, hogy egy több milliós tömeg ereje is egyének erejéből fakad.

Csillagképek a nyári égbolton

Ilyenkor a legszebb és a legtisztább az ég. Nyári csillagnézéshez egy kis útmutatóval szolgálunk, mi és hol keresendő.

Videó: Youtube.com/Business Insider.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük