Mikor és miért találták ki a matrjoska babákat? A fajáték eredetileg Japánból származott
Az egymásba rakható fabábuk története több mint százéves.

GettyImages-538354722
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki látott már matrjoskát: egy fából készült figura egy másikat foglal magában, amiben egy továbbit rejtő baba van. Az orosz baba nálunk is népszerű volt, Oroszországban pedig még mindi kötelező szuvenír.

A figura neve, a matrjoska szó szerint annyit tesz, kicsi anya, de értelmezhető az orosz női név, a Matrjona becézett változataként is. Másképp babuskának is hívják, ami nagymamát jelent.

Az első orosz matrjoskasorozat

Az egymásba rakható figura oroszországi története több mint száz évre, 1890-re nyúlik vissza.

GettyImages-903417716

Az első matrjoska egyik alkotója a milliomos Szavva Ivanovics Mamontov játékmanufaktúrájának dolgozója volt. Mamontov ismert mecénás volt, aki szívén viselte az orosz kultúra felemelését, rengeteg művészt patronált, folklórkutatókat alkalmazott, sőt a mesékből megismert tündérkastélyokból épített is a birtokán, az Abracevó kolónián egyet. Ez utóbbi az egyik legtöbbet megfestett orosz táj volt az itt élő művészeknek köszönhetően.

Mamontov fivére oktatási műhelyt alakított gyerekeknek, mely valójában egy játékmanufaktúra volt. Az első matrjoska babát, a játékkészítő Szergej Maljutyin tervei alapján Vaszilij Zvjozdocskin készítette.  

Az első sorozat nyolc darabból állt: a legkülső egy anyát ábrázolt népviseletben, kezében egy kakassal. A belső babák az ő fiú- és lánygyerekeit jelenítették meg, legbelül pedig egy bébi rejtőzött. Egy ideig minden babának kötött ábrázolása volt, volt akinek sarló volt a kezében, volt akinek zabkása, vagy egy kisbaba, de idővel ez a forma lazult. 

Az első orosz matrjoska babák.
Az első orosz matrjoska babák.

Később a játékmanufaktúra matrjoska figurák gyártásába fogott. Az 1900-as párizsi világkiállításon Mamontov felesége bemutatta őket, és nagy sikert arattak: bronzérmet nyertek velük. Az egymásba rakható babák egyre népszerűbbé váltak, és elterjedtek szerte a világon.

A matrjoska baba japán ötletadója

Bár az ember azt hinné, a matrjoska baba egyértelműen orosz eredetű, valójában az ötletet japán fafigurák, a Kokesi vagy Honsú babák adták hozzá. A gyártulajdonos, Mamontov feleségének hozott ilyen fafigurát a messzi Japánból, és feltehetően abból meríthetett ihletet Maljutyin és Zvjozdocskin.

A cikk az ajánló után folytatódik

A japán kokesi babák a japán Honsú-sziget északi részéről származnak, és a 19. századra nyúlik vissza történetük. Gömbfejű és oszlopos testű, egyszerű figurák. Ellentétben a matrjoskával, ezek nem helyezhetők egymásba, de sok a hasonlóság közöttük, festettek és lakkozottak, és megidézik a népművészetet. Eredetileg gyerekjáték gyanánt készítették őket, idővel azonban a japán kultúra jelentős figurái lettek, melyeket sok turista vásárol meg szuvenírként ma is.

A kezdetben egyszerűbb formát a második világháború után a kreatív kokesi követte. A babák formásabbak, változatosabbak lettek, új frizurát kaptak.

Hagyományos és kreatív kokesik.
Hagyományos és kreatív kokesik.
Fotó: Joko Sl /

Bár a hagyományos verzió első ránézésre férfiasnak tűnhet, mind a korábbi, mind a kreatív kokesi lányt ábrázolt.

Így készülnek a matrjoska babák

A matrjoskát citrus-, nyír-, nyár- vagy ébenfából készítik. Kiszárításuk után kezdődik a faragás, a kész alapokat pedig enyvvel kezelik. A bábukra hagyományosan virágmintát, tulipánokat, pipacsot, rózsát és harangvirágot is festenek.

A sorozat legkülső rétege rendszerint egy asszonyt ábrázol, a továbbiak azonban bármilyen neműek lehetnek, akárcsak egy család tagjai. A legkisebb figura általában kisbaba, amit már nem lehet szétnyitni.

Az asszony- és családforma mellett később megjelentek a tematikus matrjoskák is: ünnepi figurákat, állatokat, meseszereplőket, zenészeket, politikusokat mintázó sorozatok is készülnek.

Egykor a szovjet vezetőkről is csináltak bábusorozatot: az 1980-1990-es évtizedben ez volt a gyártás fő témája.

A matrjoska mára az orosz népművészet része lett, és a legtöbb ember nem is sejtené, hogy japán ötlet inspirálta.

A legrégibb ismert játékok

Játékbabától a kocsikig sok érdekes, elképesztően régi játékot mutatunk be következő cikkünkben.

Ezt is szeretjük