A magas érzelmi intelligencia jelei - Nézd meg, mekkora az EQ-d!
Bizonyított tény, hogy a pozitív érzelmi attitűd előrébb viszi az ember, mint az éles logika.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia olyan készség, amely segít a saját magunk emocionális útvesztőiben eligazodni, és útmutatást ad ahhoz is, hogy mások érzelmeit felismerjük, megfelelően kezeljük és tiszteletben tartsuk.

Olyan képesség ez, amely a legtöbb pszichológiával és szociológiával foglalkozó szakember szerint fontosabb kulcskompetencia, mint a szellemi intelligencia.

Milyen a magas EQ-val rendelkező ember?

Olyan lelkileg, pszichésen és mentálisan egészséges egyéniség, aki a különböző szituációkban képes beazonosítani a saját válaszreakcióit, illetve az azok által generált érzelmeket. Az érzelmei és az arra történő reagálásai összhangban vannak.

Figyeli önmagát, és azt is, akivel valamilyen kontaktusba kerül. Érzékeli azt, ha a vele kommunikáló ember érzelmi állapota megváltozik. Minden társas helyzetben gyakorolja az empátiát és a toleranciát. Ritkán kerül konfliktushelyzetbe, alapvetően kerüli a konfrontációt.A múltjából nem cipel feldolgozatlan emocionális traumákat, kapcsolatai békésen zárulnak le. A stresszhelyzetekkel eredményesen és sérülésmentesen megbirkózik, minden felmerülő problémára alternatívái vannak. Ha rossz dolog történik vele, megpróbálja annak is a jó oldalát nézni.

Képes arra, hogy rácsodálkozzon a világ apró szépségeire, és bőven profitál lelkileg az apró örömökből is. A magas EQ-val rendelkező ember önmagát és másokat is képes motiválni, és kiemelkedő a társas és szociális kapcsolatok területén.

Rajzolj egy virágot!

Az EQ-val foglalkozó szakemberek egy sematikus virágrajzból is tudnak következtetni az érzelmi személyiség jegyeidre.

Hogyan mérhető az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia - ellentétben az agyi kapacitásunk adottságaival - fejleszthető és növelhető. Az intelligenciahányados, vagyis az IQ régóta mérhető különböző logikai jellegű tesztekkel. Az EQ-t - emocionális kvóciens - az utóbbi pár évtizedben kezdték analizálni, mivel igen bonyolult és sokrétű összetevők alapján lehet csak megítélni egy ember érzelmi attitűdjeit.

Ha ugyanis felmerül a kérdés, hogy hogyan bánjunk önmagunkkal és másokkal, arra a jó válasz legtöbbször nem az észbeli adottságainkban rejlik. Vannak olyan tesztsorok, amelyeket orvosok, pszichiáterek és humán erőforrás területén működő szakemberek állítottak össze. Az érzékenységi kérdéssor olyan érdekes felvetésekre kíváncsi, hogy követsz-e a családodban valamilyen hagyományt, teret adsz-e az életedben a piros betűs ünnepeknek, őrzöl-e titkokat a múltadból, esetleg szoktál-e horrorfilmeket nézni.

Az EQ ugyanolyan fontos, mint az IQ

Eredményorientált és racionális világunkban a kognitív funkciók kerültek előtérbe. Az iskolák is a bal agyféltekéhez tartozó kompetenciákat fejlesztik. A legújabb viselkedés- és motivációkutatások bebizonyították, hogy egy ember életminőségének milyensége és bármilyen területen való sikeressége nem csak a kognitív képességeken múlik, hanem az érzelmi intelligencián.

A társas és társasági eredmények, az érzelmek megfelelő kontrollálása és építő jellegű átkonvertálása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy valaki sikeres és nívós életet tudjon magának teremteni. Mondhatjuk azt is, hogy a kapcsolati tőke és a népszerűség az, ami előrébb mozdítja az embert.

Ezt is szeretjük