A hely, ahová kipányvázták a Napot: Machu Picchu titokzatos romvárosa
Az Öreg csúcs - így hívják kecsua nyelven a misztikus helyet.

belso-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Andok mesés vonulatai között, nehezen megközelíthető helyen terül el a régészeti szempontból igen izgalmas egykori inka romváros, Machu Picchu, melyet 1450 táján Pacsakutek Yupanki inka király építtetett.

1911-ben fedezte fel a Yale Egyetem Peruban nézelődő régészcsoportja, akiket egy helyi, Arteaga nevű földműves vezetett el a romokhoz. Először azt hitték, Manko inka király utolsó menedékére leltek, de hamar kiderült, hogy tévedtek.

A romokat azóta megszabadították az azokat benőtt növényzettől, de az álláspont is változott valamicskét, milyen létesítményről van szó. Bár városnak vélték, a ma érvényben lévő elképzelés inkább arra hajlik, hogy annak ellenére, hogy volt lakónegyede, Machu Picchu valójában egy előkelők számára létesített komplexum templomokkal, obszervatóriumokkal és palotákkal. A hely a Nap tiszteletére is szolgált.

A jellegzetes inka építéstechnológiával készült fal.
A jellegzetes inka építéstechnológiával készült fal.

Mindenkinek ugyanaz jut eszébe

Falait nézve, bárki áll is meg előttük, aki látott már más inka építményeket, rendszerint mindenkinek ugyanaz jut eszébe: már láttunk ilyet valahol. A jellegzetes inka építéstechnika jelenik meg ismét: száraz falazású - kötőanyag nélküli -, szabálytalan alkotóelemekből összerakott falak övezik Machu Picchut.

A kérdés újfent ugyanaz: vajon miért épp ilyen, ha látszólag bonyolult követni a szabálytalan formák vonalait, és egyáltalán hogyan csiszolhatták ennyire pontosra az elképesztő keménységű, hatalmas, vörös gránittömböket? Annyit tudni, hogy azok egy közeli kőfejtőből valók, és feltehetőleg ott is munkálták meg őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szent hely

A város három jelentős szent helyet foglal magában. Az Intihuatanát, a Naptemplomot és a Háromablakos templomot. Az Intihuatanát más néven úgy hívják, a hely, ahová kipányvázták a Napot. Ide a Szent térnek nevezett tisztásról hatvan lépcsőfok vezet fel. A hegycsúcson álló gránitsziklából oltárt, arra egy 36 centi magas kőoszlop-napórát készítettek. A téli napforduló idején rituálét tarthattak itt fent, melynek keretében szimbolikusan az oszlophoz pányvázták a Napot annak reményében, hogy az majd a következő napfordulókor ismét visszatér.

A hely, ahová kipányvázták a Napot
A hely, ahová kipányvázták a Napot

A Naptemplom félkör alaprajzú, kétszintes torony oltárral és a tetején egy mélyedéssel, melyet a nyári napfordulókor világított meg a Nap. Ez feltehetőleg csillagvizsgálóként, rituális helyszínként szolgálhatott. Tövébe alakították ki a Királyi sírt, mely egy barlang, falain szépen megmunkált kőlapokkal, benne pedig egy trónnal, melyre szimbolikus ajándékot helyeztek. A Főtemplom négyszögletes épület, négy méter magas, paralelepipedon alakú kőoltárral.

Amerre a szem ellát, Machu Picchu oltárokkal, rituális helyszínekkel beépített 13 négyzetkilométere fantasztikusan izgalmas anyagot szolgáltat az ott vizsgálódó régészek számára. Aki teheti, turistaként is érdemes ellátogatnia a régi inka romvárosba.

Ezt is szeretjük