Ezt tedd ma, és megtudhatod, mi lesz a férjed neve
Ismered a Luca-napi szokásokat?
December 13. Luca napja. Többféle szokás is fűződik hozzá.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Különleges nap érkezik el december 13-án, ugyanis ez a nap Luca napja, amelyhez több érdekes népszokás és hiedelem is kapcsolódik.

Luca napján Szent Lucára emlékezünk, aki egy szicíliai család gyermeke volt, és aki életét a hitének, a kereszténységnek áldozta. Szüzességét egész életében megőrizte, hogy Krisztusnak szentelhesse az életét, majd mártírhalált halt.

Luca-napi hiedelmek, népszokások

Luca naptár

A régiek Luca-naptárt vezettek minden év december 13-tól, hogy megjósolhassák, milyen időjárásra számíthatnak a következő évben. A néphiedelem szerint amilyen idő van december 13-án, olyan lesz a következő év januárjában a megfigyelés helyszínén.

A februári időjárást Luca másnapja, a márciusit harmadnapja mutatja meg a hiedelem szerint, és ez így megy tovább egészen karácsonyig, melynek időjárása a következő év karácsonyának időjárását jósolja meg előre.

Luca-búza

Luca napján a gazdálkodók búzát kezdtek csíráztatni. Sikerességéből úgy vélték, megállapítható, hogy mennyire lesz bő a következő évi termés. A már kizöldellt búzaszemekkel az adventi oltárt díszítették fel.

Luca széke

Magyar nyelvterületeken Luca napját gonoszjáró napnak is nevezik, mert úgy tartják, ezen a napon kell a boszorkányok ellen leginkább védekezni. Ez idén, december 13-án kétszeresen is megfontolandó, hisz most éppen péntek 13-ra esik ez a nap.

Hogy megláthassák a boszorkányt, a régi fiatal legények a szokás szerint kisszéket készítettek, melyet a december 26-i éjféli misére becsempésztek, és felálltak rá. Így a hiedelem szerint megláthatták a boszorkányokat. Hazaérvén a széket elégették, aminek lobogó hangja a boszorkány szenvedését jelképezte. Ezt követően a kulcslyukba fokhagymát kellett dugni, a kést a bal ajtófélfába vágni, a söprűt pedig keresztbe állítani, hogy minden rontástól védve legyen a ház.

Luca-cédulák

Ha megtetszik ez a szokás, akár magad is kipróbálhatod, hogy megtudd, hogy fogják hívni a férjedet. Luca napján a fiatal lányok a népszokás szerint 12 papírcetlire felírtak egy-egy férfinevet, majd a papírokat összegyűrték galacsinná, és a párnájuk alá tették. Másnap egyet kihúztak a sok közül, és az a név, ami a cetlin állt, a jövendőbeli neve volt. Mások a cetliket a párna alól 13-ától egészen 25-éig egyesével húzgálták ki, és amelyik név utoljára maradt, az volt a jövendőbeli férj neve.

Lucázás

A hagyomány szerint a gyerekek kísértetnek öltözve körbejárták a környező házakat, és lopott fára vagy szalmára térdelve, mondókákat szavalva jó termést kívántak a ház gazdájának. Ezt a gazda ajándékkal köszönte meg, ám aki nem tette, arra átok szállt.

OLVASD EL EZT IS!

cseresznyevirag legyezo
  • kínai horoszkóp
  • 2014-es horoszkóp

2014-es kínai szerelmi horoszkóp

piros ruha lead
  • színek
  • horoszkóp

Mi a horoszkópod?

Ezt is szeretjük