13 papírcetli kell a Luca-napi jósláshoz: tudd meg, hogy mi lesz a férjed neve
Az év legalkalmasabb napja van arra, hogy bevesd a bűbájokat.

nagykep?cikkid=167238&kep=teli-szerelem1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érzelmek megjósolására és befolyásolására alkalmas ez a nap. Régen úgy tartották, hogy december 13-án, Luca-napon érdemes szerelmi varázslást véghezvinni. Se szeri, se száma a vágykeltő bájolásoknak, egyszóval te is kiválaszthatod a legszimpatikusabbat, hogy biztosra menj.

A Gergely-naptár életbelépése előtt december 13-át tartották a legrövidebb napnak. Az éjszaka végtelen hosszúságúnak tűnt, és a régi lányok és asszonyok úgy gondolták, hogy nincs is jobb alkalom egy szerelmi varázsra. Olyan mágikus szertartásokat vezettek be, mint a rossz boszorkányok leleplezése, a jövendőmondás vagy a leendő férjek nevének kipuhatolása az égi erőktől.

Miért erős ilyenkor a szerelmi babona?

December 13-án a lányoknak és asszonyoknak dologtiltás volt, vagyis nem szőhettek-fonhattak, süthettek és moshattak, máskülönben büntetés várt rájuk. Az évi egy szabadnapjukon gyakorolni kezdték hát a szerelmi praktikákat.

Te is lásd meg a jövendőbelid nevét!

Az egyik ilyen szertartás volt a gombócból való jóslás. Luca estéjén tésztát gyúrtak a lányok, és 13 egyenlő részre osztották. Előtte 13 papírdarabra ráírtak 13 férfinevet, köztük az áhított emberek nevével. A cetliket belegyúrták a tésztákba, és azokból gombócokat főztek. Amelyik a leghamarabb feljött a felszínre forrás közben, az mutatta meg a potenciális jövendőbeli kilétét.

A lucapogácsa minden eladósorba került leány asztalán ott volt. A pogácsákba belesütötték a neveket tartalmazó papírdarabkákat, és így evés közben ki-ki meglátta annak a nevét, akit neki szánt a sors. A lucacédulák kicsit más elven működtek. 12 darab cetlire férfineveket írtak a lányok, és karácsonyig minden nap tűzbe vetették az egyiket. Amelyik 25-re megmaradt, az jelezte a lehetséges kérő nevét.

Ezt viszont tilos csinálni Luca napon!

Ilyenkor jó a lányoknak és asszonyoknak, mert sok mindent nem volt szabad csinálniuk december 13-án. Hivatkozz te is erre!

A malacok is jósoltak ilyenkor

Sarkalatos dolog volt a házasságkötés, így minden transzcendens erőt megmozgattak anyáink és nagyanyáink, hogy ezzel kapcsolatban információt kapjanak. Mivel a házasság dátuma is fontos volt, erre is akadt jóslás.

A fiatal lányok körbejárták a falut, és kopogtattak, zörgettek a disznóólak tetején és oldalán. Ha a malackák nem röffentek fel, bizonyos volt az esküvő. Ahányat horkantak, annyi évet kellett várni az egybekelésre. Érdemes volt tehát szolidan rugdosni az ólak ajtaját.

Leginkább Szatmár megyében élt az a hagyomány, hogy a nők erre a napra megfontak egy szigorúan bal kézzel font fonalat. Éjjel a derékra kellett kötni, és azzal nyugovóra térni, bízván abban, hogy a varázsfonat segítségével megálmodják leendő férjük személyét vagy nevét.

Almával és gyertyával is varázsoltak

Nincs még vége a szerelmi praktikáknak, mert az almával is varázsoltak a lányok. Luca napjától egészen karácsony napjáig a hajadonok minden reggel megettek egy szép piros almát. Karácsonykor az utolsó alma utolsó falatja után kimentek az utcára, hogy megtudják, mi lesz a neve a férjüknek. Amelyik férfival legelőször találkoztak, annak a keresztneve mutatta, ki lesz majd a kiválasztott.

Az Alföld környékén a nagyvárosoktól távol eső, hagyománytisztelő kis közösségekben még ma is él a pártaláló mágikus szertartások szokása. Halvány színű gyertyába kellett belekarcolni a kiválasztott férfi nevét, majd a gyertyát Luca éjjelén tövig égetni. Ezen az éjjelen a megszokottal ellentétes irányban kellett az ágyba lefeküdni, és erősen koncentrálni a vágyott emberre. Amit éjszaka álmodtak a lányok, az valóra vált.

Ezt is szeretjük