Ördögi lényeket csempészett képeibe: Leonardo da Vinci a tükörfestészet nagymestere is volt
Da Vinci zsenialitása nem ismer határokat: egyetlen tükör elárulja.

ldvcov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 15-16. században élt, de ma, 2019-ben is mesterien megkomponált titkait próbáljuk megfejteni: Leonardo da Vinci vitathatatlanul az emberiség történetének egyik, ha nem a legnagyobb zsenije, aki úgy a művészetben, mint a tudományban páratlant alkotott.

Ha csak megpróbálnánk felsorolni, mi minden volt ő, nagy fába vágjuk a fejszénket: tudós, festő, szobrász, feltaláló, építész, anatómus, zeneszerző, költő, író és matematikus. Egy szóval polihisztor, aki - bár minden területen jelentős nyomot hagyott maga után - leginkább festményei által él a köztudatban. Festészetében jórészt nem egyszerűen értelmezhető képeket, hanem összetett kompozíciókat alkotott bújtatott, értelmezendő részletekkel.

Misztikus játékot játszott tükörfestészetében, mellyel lenyűgöző módon értelmezi újra első ránézésre klasszikus témájú képeit, és vezeti el megtekintőjét egy párhuzamos világba. A tükörfestészet lényege, hogy a festmény egy bizonyos vonalára tükröt helyezve egy új alakzat rajzolódik ki a szemünk előtt, akár újabb értelmezést adva a képnek. A tükrökkel való trükközés a 15. században élte virágkorát, ebben az időben számos más reneszánsz alkotó is élt ezzel a varázslattal.

Da Vinci tükörfestészetének különös lényei

Földöntúli arcok, ördögök és Isten arca, valamint földönkívüliekre emlékeztető lények, amiket egyetlen tükrözés az elsőre klasszikus alkotásnak tűnő képekből elővarázsol. Egyesek kételkednek, mások viszont hisznek benne, hogy amit da Vinci képein látunk, nem véletlen csupán, hanem szándékos volt: misztikumot, játékot, üzenetet csempészhetett festményeibe, mintha olyan titkokat tudott volna, amiket mások nem. Akárhogy is, érdemes a képekre és tükrözött verziójukra vetni egy pillantást.

Ezt is szeretjük