Miért kell lekopogni a jót? Mutatjuk a magyarázatot
A jót és a rosszat is le szoktuk kopogni, de kevesen ismerik a babona eredetét.

baratnok-beszelgetnek-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már egészen jól megy, de azért lekopogom, mondjuk, vagy épp: soha nem tört még el semmim, de le is kopogom. Nap mint nap elhangzik, hogy lekopogunk valamit, de a legtöbben úgy mondjuk ezt, hogy közben nem tudjuk, miért is kopogjuk le azt, ami jó vagy rossz.

A cél persze kézenfekvő: a jó megtartása vagy a rossz elkerülése, az azonban kevésbé egyértelmű, hogy hogyan segít a babona szerint a lekopogás, különösen, ha csak mondjuk, és nem tesszük, ahogy oly sokszor megtörténik?

Hogy segít a lekopogás?

A babona kialakulása arra az ősi hiedelemre vezethető vissza, hogy a kimondott szónak ereje van. Ha kimondja a pozitívat, az ember attól tart, rosszra fordul a helyzet, ha pedig a negatívat mondja ki, akkor attól fél, mégis megvalósul az adott dolog. Mindkét esetben az elkiabálástól való félelem sarkallja az embert a mondat lekopogásra.

Két magyarázat létezik, miért kopogunk le jó és rossz dolgokat, miért épp fafelületen tesszük, és hogyan segít ez a kis rituálé. Az egyik az az ősi hiedelem, hogy valamely szent fát megérintve az ember védelmet kap a szemmel veréstől és az ártó szellemektől, így a kimondott gondolat, ha rossz, nem valósul meg, ha pedig jó, úgy is marad. Ilyen szent fák a kőris, a galagonya és a tölgy. Ebből eredhet, hogy ha tesszük is, nemcsak mondjuk, hogy lekopogjuk az adott dolgot, akkor valamilyen fafelületet keresünk hozzá.

A másik magyarázat szerint a lekopogás voltaképpen zajkeltés annak érdekében, hogy a szellemek és gonosz erők ne hallják meg az ember jó vagy rossz dologról szóló mondatát: a jót ugyanis megirigyelhetik, a rosszat pedig valóra válthatják a hiedelmek szerint. Ezt elkerülendő, miközben beszél, az ember kopog néhányat, és az ártó lelkek egyszerűen nem értik a zajtól, amit mond.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bármelyik is az eredete, és bármiért is tesszük, jó vagy rossz kapcsán, érdemes egy pillanatra belegondolni, milyen érdekes, hogy napjainkban, amikor 2017-et írunk, a lekopogás ősi gyökerekre visszanyúló hite még mindig él a köztudatban. Hogy a babonásak ne is feledjék különös örökségüket, mindenesetre ezt is kopogjuk le.

Ezt is szeretjük