18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A történelem 6 legszörnyűbb kínzási módszere: kegyetlen halál várt az áldozatokra
Az idők során rengeteg fájdalmas és halálos módszert alkalmaztak a bűnösök megkínzására.

kínzások1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelemben számos érdekes és izgalmas dolog van, amik által megismerhetjük az emberiség múltját, és hogy miként is alakultak ki a különböző kultúrák. A feljegyzések között azonban sok olyan is akad, amik nem éppen vidám eseményekről számolnak be. Ilyenek voltak a különböző büntetések és kínzások is, amiknél sokszor a legszörnyűbb módszereket alkalmazták.

Főként a középkorból maradtak fent a legbrutálisabb kínzási formák, amikor egy bűnöst a börtönbüntetés vagy a gyors kivégzés helyett még akár napokig is gyötörtek, hogy aztán nagy szenvedések útján lelje halálát. 

Spanyol csiklandozó és bambusz általi halál

Bár a neve hallatán nem tűnhet veszélyes dolognak, a spanyol csiklandozó az egyik legszörnyűbb kínzási módszer volt a történelem során. A vétkeseket kikötözték, majd egy hosszú, karomszerű, nagyon éles eszközt húzkodtak a testükön, ami nemcsak a bőrüket, hanem a mélyebb rétegeket is felsértette. Ezt a kínzási formát sokszor nyilvánosság előtt hajtották végre. A hosszú és mély sebek olyan fájdalmasak voltak, hogy az áldozatok rendszerint még aznap meghaltak. 

A bambuszkínzás Ázsiában volt kedvelt büntetési forma. Már régen is jól tudták, hogy a bambuszok az egyik leggyorsabban növekvő növények, egy nap akár 30 centimétert is nőhetnek, ráadásul rendkívül erősek is. Ezt kihasználva, a bűnösöket néhány frissen vágott szárra fektették, majd kikötözték őket, és vártak. Egy-két nap elteltével a bambusz szó szerint belenőtt az emberek testébe, és átszakította a bőrüket és szerveiket, majd a másik oldalon ismét előbukkant. A szörnyű kínzási eljárást a népszerű tévéműsor, az Állítólag… készítői is rekonstruálták 2008-ban, és bebizonyították, hogy valóban lehetséges volt ilyen módszerrel embert ölni.

A történelem legszörnyűbb kínzásai

A múltban rengeteg borzalmas kínzási módszert alkalmaztak, azonban volt köztük kettő, ami még ezek között is kivételesen szörnyűnek számított. Az egyik az emberek eleven megnyúzása volt, itt a kínzók néhány hosszú vágást ejtettek a test körül, majd elválasztották a bőrt az izmoktól. A legrosszabb az volt benne, hogy sok esetben az emberek nem haltak meg azonnal, hanem napokig életben maradtak. Általában nyilvánosan nyúzták le és láncolták fel őket, ezért ki voltak téve az időjárási tényezőknek, madaraknak, rovaroknak és olyan embereknek, akik kövekkel vagy hasonló tárgyakkal megdobálva tovább kínozták tovább őket. Végül nemcsak a fájdalom, hanem a fertőzés és vérveszteség végzett velük.

kínzások2
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

A történelem legszörnyűbb módszere főként az ókori görögöknél és perzsáknál volt népszerű. Az embereket meztelenre vetkőzték, és egy kis csónakba kötözték, ahol csak a teste fér el. Aztán extrém mennyiségű tejjel és mézzel etették őket, egészen hasmenésig. Ezen felül mézet kentek az egész testükre, főként az arcra és a nemi szervekre. Ezt követően a csónakot vízben hagyták, az emberi ürülék és a méz illata pedig mindenféle bogarat vonzott, különösen a legyeket, amelyek közvetlenül az emberre rakták petéiket, amik 12-24 óra alatt kifejlődtek, majd a lárvák elkezdték élve felfalni a megkínzottat. Mindezt úgy, hogy a legmelegebb napokon végezték a kínzást. Lassú halál volt, és az elszenvedője hatalmas kínokat élt át.

Nemcsak fizikai, pszichológiai kínzásokat is gyakran alkalmaztak

A kínai vízkínzás bár fizikailag nem, mentálisan rendkívül megviselte az áldozatokat, és főként vallatásra használták. Az embereket egy székhez kötözték, és egy vízzel teli edényt tettek föléje. A víz lassan csöpögött rájuk az edényből, és ez végül megőrjítette őket. Az Állítólag… úgy döntött, hogy kipróbálja ezt a kínzást is, mert nehezen tudták elhinni, hogy néhány csepp víz ennyit árthat. Az edény alatt ülő ember három óra után klausztrofóbiát kezdett érezni, és majdnem pánikrohamot kapott. Úgy döntöttek, hogy befejezik a kísérletet, mivel bár fizikailag minden rendben volt, nem akarták tovább gyötörni a tesztalanyt, így bebizonyosodott, hogy valóban gyötrelmes a kínai vízkínzás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik pszichológiai kínzás a fehérszoba-tortúra volt. A bűnös csak fehér ruhát viselhetett, és egy teljesen fehér szobába került, még az étel is csak fehér rizs volt. Napokig tartó csend volt, és a fények folyamatosan égtek, így nem lehetett tudni, nappal vagy éjszaka van. A legrosszabb az egészben, hogy ez nem is olyan régi módszer, mint a többi, Iránban az 1990-es években és a 2000-es évek elején lett a legnépszerűbb. A foglyok megőrültek a fehér szobában, és azok, akiknek sikerült megszökniük, azt állítják, hogy bármi jobb lenne ennél. 

Képeken a kínzás középkori eszközei

A középkorban nem volt kifizetődő a bűnözés: sokszor rettenetes kínzást vont maga után.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Twitter)

Ezt is szeretjük