A legrégibb művégtagra bukkanhattak Svájcban: 3500 éves, bronzkori lelet

Elképesztő, de már akkor is volt ilyen.

lb
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember azt hinné, a művégtagok a modern orvostudomány találmányai, de az igazság az, hogy ilyenek már több ezer éve léteznek. Svájcban találták meg azt a műkezet, melyet jelenleg a legrégebbi, ismert fém művégtagnak tartanak.

Ez a műkéz 3500 éves, a bronzkorból való. Régészek szerint körülbelül időszámításunk előtt 1400-ban, 1500-ban készült. Régisége miatt maguk a szakértők is kételkedtek eredetiségében, illetve abban, jól sejtik-e, hogy bronzkori művégtagra bukkantak. Az is felmerült bennük, hogy esetleg egy szobor része lehetett, vagy egy királyi jogar.

mukez-bronzkor

Más is volt a lelet mellett

A művégtagot a Biel-tóban találták 2017-ben, más leletekkel, egy bronztőrrel és egy lábszárcsonttal együtt. A kéz mellett megtalálták annak letört ujjait is, ami arra mutat, hogy ezt a kezet szándékosan áshatták el egyazon helyre, és nem az idők során fedte csupán be a talajréteg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bármi volt is a bronz lelet, alapvetően különleges dolog ilyen ősi tárgyra bukkanni. Ha pedig valóban művégtag volt, az is az, hogy több mint háromezer évvel ezelőtt ennyire leleményes, ügyes gondolkodók voltak az emberek.

További művégtagok és protézisek a múltból

A következő képeken további művégtagok, illetve protézisek következnek, melyek ugyancsak ősi vagy antik darabok.

Ezt is szeretjük