A világ legokosabb állatai, akik az embereken is túltesznek: a memóriától az együttműködésig
Kiemelkedően okosak, sőt, egyesek okosabbak az embernél is.

GettyImages-200423283-001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég csak egy kicsit olvasgatni arról, melyik állat hogyan él, vadászik vagy rejtőzködik, az ember máris rácsodálkozik sokszínűségükre, rendkívüliségükre. Legalább ekkora, ha nem nagyobb meglepetést okozhatnak kognitív képességeik is. 

Egyes állatfajok ugyanis kiemelkedően magas szinten gondolkodnak, olykor még az emberen is túlszárnyalnak képességeikkel.

Ebben jobbak a csimpánzok, mint az emberek

A csimpánzok az emberek közeli rokonai, agyi képességeik pedig lenyűgözőek. Nem elég azonban, hogy lenyűgözőek, van olyan dolog is, amiben túlszárnyalják az ember képességeit. Az Emory Egyetemen, Fras de Waal vezetésével, Ayumu, a csimpánz részvételével végezték a vizsgálatot, mely ezt bizonyította. Az volt a feladata, hogy megjegyezze egy 210 miliszekundum erejéig megjelenő számsor megfelelő sorrendjét. Ayumu képes volt felállítani a helyes sorrendet, hamarabb, mint az azonos feladatot végrehajtó gyerek.

Együttműködő elefántok

Az elefántoknak, melyek egyébként jókora méretű aggyal rendelkeznek, rendkívül jó a memóriájuk, képesek az empátia kifejezésére, és képesek hatékonyan együttműködve megoldani egy logikai feladatot. Ez utóbbit Joshua Poltnik vezetésével vizsgálták az angliai Cambridge-i Egyetemen. Egy speciálisan a részükre kialakított kirakóst két elefánt csakis úgy rakhatott össze, ha az ormányukra erősített kötelekkel egyszerre húznak a helyére egy nagyobb elemet. A kutatók azt látták, hogy az elefántok nemcsak kiválóan felmérték és végiggondolták, mit kell tenni, hanem közösen, egymásra figyelve oldották azt meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kecskéknek lenyűgöző a hosszú távú memóriája

A kecskékről sokan nem hinnék, hogy kognitív képességeikben kiemelkedhetnek az állatvilágból, de így van. Hosszú távú memóriájuk csodálatra méltó működését dr. Elodie Briefer vezetésével tesztelték Zürichben. Egyfajta mechanikus puzzle-t tettek a tesztelt állatok elé. Nemcsak tökéletesen felmérték a működését - egy kar meghúzása után kinyílt egy doboz, amelyben gyümölcsöt találtak -, de a tíz alkalom után is emlékeztek a működésére, ami arra utal, hogy hosszú távú memóriájuk kiemelkedő.

A delfinek felismerik a tükörképüket

Nem újdonság, hogy a delfinek rendkívül okos tengeri élőlények, de azt aligha hinné az ember, hogy képesek önmagukat felismerni a tükörben. Egy vizsgálat, melyet Lori Marino, az Emory Egyetem kutatója vezetett, mégis ezt bizonyította. Ez arra utal, hogy van fogalmuk a szociális identitásról.

Néhány példa az állatvilág kiemelkedő gondolkodóira, ám a lista nyilvánvalóan nem teljes. Érdekes eltűnődni, hogy vajon hány meg hány olyan faj lehet még Földünkön, amely meghökkentő, talán bizonyos pontokon az emberét is túlszárnyaló kognitív képességekkel rendelkezik.

Meglepően sokat bíró állatok

Az állatvilágban olyan fajok is fellelhetők, melyek meglepően jól bírják a mostoha körülményeket.

Ezt is szeretjük