Mikor érzi azt a kutyád, hogy nagyon szeret? Megugrik az oxitocinszintje, ha a gazdi a szemébe néz
Szívmelengető kutatási eredmény a kutyák gazdik iránti szeretetéről.

kutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akinek valaha is volt kutyája, esetleg most kutyatulajdonos, annak nem kell magyarázni, mit jelent ez. Érdekes kutatásokról olvasni a kutya-gazdi viszony kapcsán azonban mégis érdekes.

A kutyák gazdáik iránt érzett szeretetét vizsgálta együttesen több japán egyetem, és szívmelengető eredményre jutottak.

Ilyenkor érzi a kutyád leginkább, hogy szeret

Ha magad is gazdi vagy, ezentúl minden olyan pillanatot, amikor a kutyád a szemedbe néz, másként fogsz értelmezni. A kutatók ugyanis megállapították, hogy ez az a mozzanat, amikor a kutya a legerősebben érzi, szeret.

Hogy erre hogyan jöttek rá? Egyszerűen megnézték, hogy hogyan mozog a kutya oxitocinszintje. Az oxitocin ugyanis a szeretet, a kötődés, a ragaszkodás hormonja nemcsak az embereknél, de a kutyáknál is, így, ha ez megugrik, az remekül mutatja a kedvencben ébredő érzelmeket.

A vizsgálat két részből állt. Az elsőben 30 kutyát és tulajdonosát figyelték meg, amint fél órát töltöttek együtt. Eközben mind a gazdi, mind a kutya vérének oxitocinszintjét folyamatosan mérték, majd ezután megnézték, hogyan ingadozott a 30 perc alatt. Azt látták, hogy a kutyák és gazdik oxitocinszintje szinkronban emelkedett meg azokban a pillanatokban, amikor egymással interakcióba kerültek. Ha a gazdi oxitocinszintje magasabb lett, akkor a kutyáé is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehetek, hogy megvédjem kedvencemet?

 

Ebben segítünk most országos programunkkal! Kattints, majd jelentkezz be a kiválasztott rendelőbe, ahol a program ideje alatt kedvezménnyel elvégzik a szűrést, kölyökkutya esetében pedig ellátnak hasznos tanácsokkal és akár egy ingyenes Kölyökkutya csomaggal is! A programban részt vevő rendelők egyedi kedvezményeiről érdeklődj a megadott elérhetőségeken.

Promóció

Hogy ellenőrizhessék, mindez nem a véletlen műve, egy kontrollcsoport oxitocinszint-mozgását is megfigyelték. Ebben a körben emberek nevelte farkasok és olyan emberek szerepeltek, akik a nevelőik közt voltak. A kutatók mérései szerint ez alkalommal nem jelentkezett ugyanez az oxitocinszint-mozgás.

A vizsgálat második részében megnézték, a megfigyelt hormon szintjének emelkedését a hosszabb szemkontaktus eredményezi-e. Újabb gazdi-kutya párosok következtek, akiknél az együtt töltött idő alatt követték az oxitocinszint mozgását. Azt látták, valahányszor a gazdi és a kedvenc egymásra néz, a szemkontaktus alatt erős oxitocinszint-emelkedés történik mind a kutya, mind az ember részéről. A kutyákban tehát ilyenkor ébredhetnek a gazdi iránt a legszeretetteljesebb érzelmek.

Érdekes módon a nőstény kutyák esetén az állat és a gazdi oxitocinszintje is magasabbra rúgott, mint a kan kutyák és gazdáik esetében, erre azonban egyelőre nem találtak magyarázatot.

Akárhogy is, amikor legközelebb a kutyád a szemedbe néz, bizonyosan tudni fogod, nem egyszerűen rád pillantott, hanem egyre és egyre jobban szeret.

Képek: Getty Images.

Öt perc alatt robbantották a szobát a kutyák és a gyerekek

Kutyák és gyerekek mint a legkörmönfontabb tettestársak: ki lehetett az értelmi szerző?

Ezt is szeretjük