Mikor érzi azt a kutyád, hogy nagyon szeret? Megugrik az oxitocinszintje, ha a gazdi a szemébe néz
Szívmelengető kutatási eredmény a kutyák gazdik iránti szeretetéről.

kutya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akinek valaha is volt kutyája, esetleg most kutyatulajdonos, annak nem kell magyarázni, mit jelent ez. Érdekes kutatásokról olvasni a kutya-gazdi viszony kapcsán azonban mégis érdekes.

A kutyák gazdáik iránt érzett szeretetét vizsgálta együttesen több japán egyetem, és szívmelengető eredményre jutottak.

Ilyenkor érzi a kutyád leginkább, hogy szeret

Ha magad is gazdi vagy, ezentúl minden olyan pillanatot, amikor a kutyád a szemedbe néz, másként fogsz értelmezni. A kutatók ugyanis megállapították, hogy ez az a mozzanat, amikor a kutya a legerősebben érzi, szeret.

Hogy erre hogyan jöttek rá? Egyszerűen megnézték, hogy hogyan mozog a kutya oxitocinszintje. Az oxitocin ugyanis a szeretet, a kötődés, a ragaszkodás hormonja nemcsak az embereknél, de a kutyáknál is, így, ha ez megugrik, az remekül mutatja a kedvencben ébredő érzelmeket.

A vizsgálat két részből állt. Az elsőben 30 kutyát és tulajdonosát figyelték meg, amint fél órát töltöttek együtt. Eközben mind a gazdi, mind a kutya vérének oxitocinszintjét folyamatosan mérték, majd ezután megnézték, hogyan ingadozott a 30 perc alatt. Azt látták, hogy a kutyák és gazdik oxitocinszintje szinkronban emelkedett meg azokban a pillanatokban, amikor egymással interakcióba kerültek. Ha a gazdi oxitocinszintje magasabb lett, akkor a kutyáé is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy ellenőrizhessék, mindez nem a véletlen műve, egy kontrollcsoport oxitocinszint-mozgását is megfigyelték. Ebben a körben emberek nevelte farkasok és olyan emberek szerepeltek, akik a nevelőik közt voltak. A kutatók mérései szerint ez alkalommal nem jelentkezett ugyanez az oxitocinszint-mozgás.

A vizsgálat második részében megnézték, a megfigyelt hormon szintjének emelkedését a hosszabb szemkontaktus eredményezi-e. Újabb gazdi-kutya párosok következtek, akiknél az együtt töltött idő alatt követték az oxitocinszint mozgását. Azt látták, valahányszor a gazdi és a kedvenc egymásra néz, a szemkontaktus alatt erős oxitocinszint-emelkedés történik mind a kutya, mind az ember részéről. A kutyákban tehát ilyenkor ébredhetnek a gazdi iránt a legszeretetteljesebb érzelmek.

Érdekes módon a nőstény kutyák esetén az állat és a gazdi oxitocinszintje is magasabbra rúgott, mint a kan kutyák és gazdáik esetében, erre azonban egyelőre nem találtak magyarázatot.

Akárhogy is, amikor legközelebb a kutyád a szemedbe néz, bizonyosan tudni fogod, nem egyszerűen rád pillantott, hanem egyre és egyre jobban szeret.

Képek: Getty Images.

Öt perc alatt robbantották a szobát a kutyák és a gyerekek

Kutyák és gyerekek mint a legkörmönfontabb tettestársak: ki lehetett az értelmi szerző?

Ezt is szeretjük