Honnan tudja a kutya, hogy szomorú vagy ingerült vagy? 3 dolog, amivel olvashatsz a mozdulataiból
Ha a gazdi megtanulja a kutya testbeszédét, rengeteget fejlődhet kettejük kommunikációja.

GettyImages-1140004873
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor rácsodálkozunk, milyen jól értenek bennünket a kutyák: rendelkeznek valamilyen varázslatos, beépített, ösztönös érzékkel, amelynek segítségével megértik az ember mozdulatait, jelzéseit, és átérzik az érzéseit is.

De vajon hogyan képesek erre? 14 ezer évvel ezelőttről származik a legkorábbi ismert bizonyíték arra, hogy a kutya mint társ is az ember mellé szegődött. Kezdetben az embercsoportok mellé szokott négylábúak segítséget nyújtottak a vadászatban, és némi húsmaradékot kaptak cserébe. A kölcsönös együttműködés idővel barátsággá szövődött, és az elkövetkezendő évezredek során a kutya lassanként ráhangolódott az emberrel való kommunikációra. Az ebek emberrel való kapcsolata mára olyan kifinomult és mélyen gyökerező valami, hogy - ahogy a tudomány állítja - a kiskutyák már ösztönösen ránk hangolódva születnek.

Miért olyan jók ebben a kutyák?

A kutyák társas lények, akik rendkívül fejletten kommunikálnak. A kiváló kommunikációjuk hátterében Ronald E. Riggio szociálpszichológus magyarázata szerint a bőséges eszköztáruk áll.

Többféle eszközt is használnak a kommunikációjuk közben: hangjukat, látásukat, hallásukat és szaglásukat egyaránt. Csupán egy szippantás alapján tudják, merre járt egy másik eb, és találkozott-e másik kutyával, esetleg macskával. Az ember ezzel szemben legfőképpen verbálisan kommunikál, de nonverbális jeleket is használ, például gesztikulációt, mozdulatokat, mimikát.

Így fejleszd a kommunikációtokat

Gazdiként nem csoda, ha él benned a vágy, hogy ne csak a kutyád értse meg a te kommunikációd, de te is hozzá hasonló mértékben értsd, hogy ő mit szeretne közölni, mit gondolhat, mire vágyhat. Ezt a képességed hatékonyan fejlesztheted, ha hasonló módon próbálsz kommunikálni, mint ahogyan a kutyád teszi. Riggio a következő pontokban foglalja össze a módszereket.

Állj meg, és figyelj! - Mit tesz a kutyád, amikor beszélsz hozzá? Megáll, és hihetetlenül okos szemekkel figyel téged. Ugyan ő nem tud beszélni, de ő is használ bizonyos nonverbális jeleket. Próbáld feltérképezni, hogy milyen helyzetben melyiket használja, és mire reagálhat az adott mozdulattal! Idővel könnyebben megértheted, mikor mit érezhet a kutyád.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tanulj szavak nélkül érteni! - Ne csak a kutyád figyeld, hanem fejleszd más helyzetekben is azt a képességed, hogy szavak nélkül is megérts másokat! Vedd le a televízió hangját, és úgy nézz meg egy filmet, hogy csak a mozdulatokból és a mimikából következtetsz, miről beszélnek a szereplők! Ha ez már megy, akkor a kutyád mozdulataiban is ügyesebben olvashatsz.

Gyakorolj másokkal! - Barátaiddal együtt is fejlesztheted magad. Játsszatok olyat, hogy csak mozdulatokkal kommunikáltok, majd kérd meg a másik felet, hogy értékelje, mennyire sikerült megértened a mondanivalóját szavak nélkül! Ha az ő mondandóját megérted, akkor jó eséllyel a kutyád mondanivalóját is sikeresebben meg tudod majd érteni.

Így indult a kutya-ember kapcsolat

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan indult az ember és a kutya örök barátsága. Ismerd meg az érdekes történetet!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük