Tudományos tény, hogy a kutyák és a gazdáik hasonlítanak: a kutatók szerint ez az oka
Hogy lehet, hogy egy kutya és a gazdája vonásai hasonlíthatnak?

covfoto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néha rácsodálkozunk a buszon ülve vagy a parkban sétálva, hogy egy-egy gazdi-kutya páros milyen elképesztő hasonlóságot mutat. Bár a dolgot felfoghatnánk vicces véletlenként, korántsem arról van szó.

A jelenség, hogy kutya és gazdi hasonlíthat, tudományos tény, melyet már a Kaliforniai Egyetem kutatói is vizsgáltak.

Miért hasonlít a kutya és a gazda?

Michael Roy pszichológus volt az említett egyetemről az első, aki fotókkal támasztotta alá, milyen hasonló lehet kutya és gazdája. Képeivel még tesztelte is elméletét: a résztvevőknek össze kellett párosítaniuk a gazdikat a kutyákkal: a helyes válaszok aránya meglepően nagy volt.

Ines Opifanti kutya-gazdi hasonlóságot bemutató képsorozatának egy fotópárosa.
Ines Opifanti kutya-gazdi hasonlóságot bemutató képsorozatának egy fotópárosa.

A magyarázat, miért hasonlít a kutya és a gazdi, nem abban rejlik, hogy az állat vagy az ember vonásai megváltoznának, azaz hogy a gazdié a kutyáéhoz vagy a kutyáé a gazdiéhoz alakulnak. Mindössze arról van szó, hogy az ember nagy valószínűséggel olyan kutyát választ magának, ami saját magára emlékezteti.

A hosszú hajú nők, mint a pszichológus magyarázta, hajlamosak hosszú szőrű kutyát venni, de az arc kerekdedsége vagy hosszúsága, illetve az orrforma is meghatározó lehet. A külső hasonlóság azt az érzetet keltheti a gazdiban, hogy a kutya illik hozzá, jól megérthetik egymást, illetve könnyebben beilleszkedik a saját életébe, valamint a családéba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ELTE egy tanulmányában, melyet Turcsán Borbála írt, a kutyák belső tulajdonságaira is kivetítik ezt a gazdi-kutya hasonlóságot. Megfigyelések szerint az ebek és gazdák személyisége is gyakorta mutat párhuzamokat, akár olyan jelentőseket, mint amilyeneket házaspároknál vagy barátoknál lehet tapasztalni.

Nem csoda tehát, hogy a hozzánk ilyen mértékben hasonló kutyáinkat a legjobb barátainknak nevezhetjük. Az eltelt 30 ezer év alatt, amióta az ember és a kutya élete összefonódott, a kapcsolat rengeteget fejlődött és mélyült, kivételes ajándékként az emberiség számára.

Látogass el a szépkorú  berni pásztorok weboldalára , ahol büszke gazdik mutatják be kutyáikat, garantálva ebeik jó vérvonalát.

Minden gyereknek kell egy kutya

A következő fotók méltó bizonyítékai, hogy a gyerekkor úgy a legszebb, ha egy kutya is szerepet kap benne.

Képek: Ines Opifanti, hamburgi fotós.

Ezt is szeretjük