Figyeld a kutyád arckifejezését: mit mondana neked a kutatók szerint?
Nem értünk kutyául, de arcról olvashatunk, ha jól figyelünk - ezt állítják a kutatók.

kutya-gazda
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétség sem fér hozzá, milyen csodálatos lények a kutyák. Szemükbe nézve látjuk a feltétlen, mélységes szeretetet, odaadást, ragaszkodást. Valóban az ember legjobb barátai, így hát lelkes, szerető gazdiként minél inkább érteni szeretnénk őket.

A Portsmouthi Egyetem kutatóinak állítása szerint a kutyák különböző arckifejezésekkel is kommunikálnak, melyek megértéséhez csak némi extra figyelemre van szükség.

Beszédes mimika

A kutatók megfigyelték, hogy a kutyák arckifejezése az emberi pillantás hatására megváltozik, amiből arra lehet következtetni, hogy a kutyák direkt módon reagálnak az emberi tekintetre.

- A kutyák érzékenyek az emberi figyelemre, arckifejezéseik pedig aktív kommunikációnak minősülnek, nem csupán érzelmek megjelenésének az arcukon - mondta el Juliane Kaminski, az egyetem egyik kutatója.

Egy kísérlet során - melyben lovak és makákók arckifejezéseit is vizsgálták - speciális műszerrel térképezték fel a kutyák arckifejezéseit. A FACS - Facial Action Coding System - eszköz kimutatta, hogy a kutyák 16 különböző arckifejezést képesek felvenni, ami arányában igen magas, tekintve, hogy az ember 27-et.

A gazdit tüntetik ki vele

FACS segítségével 24 különböző fajtájú családi kutya esetében mérték fel az arckifejezéseket. Megnézték, milyen szituációkban hogyan változik a kutyák arckifejezése. Az első helyzetben a gazdájuk rájuk pillantott, a másodikban ételt kaptak, a harmadikban pedig a gazdájuk elnézett egy teljesen más irányba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kimutatták, hogy a kutyák akkor, amikor a gazdájuk rájuk pillantott, sokkal többféle arckifejezést tanúsítottak, mint akkor, amikor egyszerűen ételt kaptak, vagy a gazdájuk elfordította a fejét. Ez egyértelműen a mimikával történő kommunikációra utal. Ha tehát valaki figyel a kutyájára, és jól ismeri őt, a közöttük lévő kommunikáció szabadabb utat kaphat. Megmosolyogtató felfedezése az is a kutatóknak, hogy a cuki kutyustekintet is egyértelműen a gazdinak szól.

Ezt is szeretjük