Sok mindenre számítanánk egy középkori könyvben, de Yoda mesterre nem: íme, a magyarázat, hogy került oda
A középkori kötet váratlan illusztrációja nem az egyetlen érdekesség a könyv kapcsán.

yoda-cov.png
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki szereti a Csillagok háborúját, és van, aki nem, de annyi bizonyosan kijelenthető, hogy az emberek nagy többsége ismeri ezeket a filmeket, és tudja, kik a szereplői: Luke Skywalker, Leia hercegnő vagy éppen Yoda.

Bár azt gondolnánk, egy olyan figura, mint amilyen Yoda, csakis a gazdag fantáziával megáldott filmkészítők fejéből pattanhat ki, valójában már középkori szövegdíszítők is alkottak hasonlót. Létezik ugyanis egy gazdagon illusztrált, 14. századi kézirat, melynek rajzai között egy, az ő alakjához rendkívül hasonlatos lény is szerepel. A jedi mester több száz éves hasonmása joggal mosolyogtathatta meg felfedezőjét, ám ismervén a középkori illusztrációk gazdagságát, humorvilágát és figuráit, feltehetően nem lepődött meg rajta. Az ominózus rajz a Smithfield dekretáliák című szöveggyűjteményben található, melyben egyébként számos más, különleges kép is fellelhető.

Yoda titka és további különleges rajzok

Érdekes, hogy a kor illusztrációi nem mindig azt ábrázolták, ami a történetekben szerepelt: a készítők jelképek segítségével, olykor humoros formában tolmácsolták az eseményeket és azok tanulságát. A következő képeken bemutatjuk a szóban forgó gyűjteményt, felfedjük Yoda titkát, és néhány további, izgalmas rajz szimbolikáját is ismertetjük a vérszomjas nyulaktól a püspöknek öltöztetett rókáig. 

Ezt is szeretjük