Már a középkorban is voltak rapcsaták: így flytingoltak az angolok és a skótok

A középkori rap, a flyting jelentősége más volt, mint a modern korié.

flyting
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Középkori rap? Különösen hangzik, mégis létezett - legalábbis egy bizonyos formában. Az úgynevezett flyting Angliában és Skóciában honos szokás volt.

Napjaink rapzenéje sok mindenről szólhat. Az életben megtapasztalt rossz eseményekről, szerelemről, nőkről, bulizásról és pénzről, fő céljai pedig az önkifejezés és a szórakozás. A középkorban ez másként volt, noha maga az előadásmód sokban hasonlíthatott.

A középkori rap

A flyting sértések és kioktatások stilizált, verbális harca, a költészet egy különös megnyilvánulása, amelyet az 5. és a 16. század között gyakoroltak a legaktívabban Angliában és Skóciában. Az angol kifejezés óangol és skandináv eredetű, jelentése veszekedés illetve provokáció.

flyting-kozepkor
Fotó: Nastasic / Getty Images Hungary

Nem véletlen az elnevezés, ugyanis a flyting során a két oldal szurkálódó, egymást cukkoló szöveget, csipkelődő, gonoszkodó költeményt mondott el egymásnak. Gyakorlói sok különböző eszközzel dolgoztak. Alkalmazták a provokáció és a perverzió örökzöld eszközeit, valamint a szatírát, a retorikát és a korai fürdőszobai humort is, hogy nyilvánosan legyőzzék egymást.

Érdekes, de flyting még a királyi udvarokban is előfordult, és fontos szerepet kapott: az uralkodó szórakoztatására végezték. Egy, IV. Jakab királynak előadott késő 15. századi flyting, a The Flyting of Dunbar and Kennedie szövege fennmaradt. Két korabeli költő, William Dunbar (1459/60-1530) és Walter Kennedie (1455-1508) között zajlott, és ez az első ismert szöveg, amelyben az emberi ürülékre tett utalást inzultálásképpen használták. A szöveg éppenúgy rímel, mint a mai rapszámok.

Gray-visaged gallows-bird, out of your wits gone wild,

Loathsome and lousy, as wet as a cress,

Since you with worship would so fain be styled,

Hail, Monsignor! Your balls droop below your dress.

Dunbar.
Dunbar.

A szöveg szabad fordításban ennyit tesz:

Szürke képű akasztófamadár, elmédből megvadult,

Undorító és tetves, nedves, mint a zsázsa,

Mivel az istentisztelettől annyira fakadnál,

Üdvözlégy, Monsignor! A golyóid a ruhád alá hullanak.

Flyting-szövegből egyébként nem maradt fenn sok, de izgalmasakra találhatunk például Shakespeare írásaiban, aki szereplői között megannyi csipkelődő, rímbe szedett párbeszédet alkotott meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megoszlanak a vélemények

Arról, hogy a flyting egyértelműen napjaink rapzenéjének elődje lehet, megoszlanak a vélemények, de sokan egybehangzóan állítják és állították, hogy az, vagyis hogy a rapnek skót gyökerei vannak.

Simon Johnson amerikai nyelvész szerint a rapzene a középkori skót pubokból ered. Szász Ferenc akadémikus szerint pedig az afroamerikai rabszolgák a skót rabszolgatartóktól lesték el és vették át a verses szócsatázás szokását.

Elijah Wald, aki a rap származásáról írt könyvet, lényeges bizonyítékra mutatott rá a rap európai gyökereit bizonyítandó: noha sokan úgy hiszik, hogy a rap afrikai eredetű, egyetlen afrikai nyelvben sincs hagyománya a rímfaragásnak, nem úgy, mint Európában. Az afrikaiak csak az 1880-1890-es évekbeli polgárháború után próbálkoztak ezzel európai mintára. 

A fentiek ellenére a legtöbben úgy hiszik, hogy a rappelésnek nyugat-afrikai gyökerei vannak, ahol ritmikusan, dobon és más kezdetleges hangszerekkel kísérve adtak elő történeteket.

A középkori táncoló pestis

A 14. és a 17. század évtizedeiben Európa több városában megjelent a rejtélyes kór, az úgynevezett táncpestis.

Ezt is szeretjük