Egészen meghökkentő, hogyan gyógyítottak a középkorban: élő rákot kötöztek a páciens nyakához, ha püffedt volt a szeme

A középkori gyógymódok nagyon távol álltak a mai módszerektől.

cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha még mindig számtalan betegség gyógymódját keresik a kutatók, már most is nagyon elismerésreméltó, milyen magas szinten jár az orvostudomány. Különösen annak tükrében tűnik ez ki, hogy néhány száz évvel ezelőtt még hiedelmeken alapuló gyógymódokkal kezelték a legtöbb bajt. A középkori időszak érdekes periódus volt e szempontból is.

Az egyik legismertebb angol nyelvű orvosi könyv, a British Libraryben őrzött, időszámításunk szerint 924-950 között jegyzett Bald's leechbook számos meghökkentő gyógyír leírását tartalmazza. Címe a könyv tulajdonosának nevét viseli, akiről lapjain említést is tesznek. A teljes cím magyarul annyit tesz, Bald piócáskönyve, ám ez egy félreértésen alapszik. Ugyan a leech valóban piócát jelent angolul, de eredetileg egy óangol szó szerepelt a helyén, ami ehhez hasonlatos, és azt jelentette, hogy orvos. Mivel ennek hallatán a gyógyításban használt piócákra asszociálhattak, idővel a könyv címe piócáskönyvre módosult. A következőkben ebből a kötetből sorolunk néhány meghökkentő gyógymódot, de ezek egyikét sem ajánlott otthon kipróbálni.

8 meghökkentő gyógymód

Rákkúra püffedt szemekre

A könyv egyik különös gyógymódját püffedt szemekre javasolja. Azt írja, el kell fogni egy rákot, és kivájni a szemét, majd a páciens nyakára helyezni, és alaposan hozzákötözni azt.

Égésre kecskeürülék

Égési sérülésre bizarr kenőcsöt ajánlott a könyv, amit nem túl csalogató kecskeürülékből, búzaszárból és vajból kellett elkészíteni.

Inkontinenciára karmok vagy hólyag

A férfiaknak vizelet-visszatartási probléma esetén egy vadkan vagy más sertés körmeit kell elégetniük, és a kapott hamut beleszórni egy pohár innivalóba, majd meginni. Ha ez nem válna be, akkor megsütni egy kecske vagy megfőzni egy kos hólyagját, és megenni azt. Amennyiben az érintett egy nő, zsázsát kell áztatni meleg vízbe, és meginni a levet.

Orrvérzésre árpa

Erős orrvérzésre azt javasolja a könyv, hogy az érintett tegyen egy árpakalászt a fülébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kígyómarásra csiga

Amennyiben kígyómarás történt, a könyv szerint egy fekete csigára lesz szükség. Ezt meg kell mosni szentelt vízben, végül a vizet megitatni az érintettel, de úgy, hogy ő nem tudja, mi az, amit kortyolgat.

Libaháj fülfájásra

Fülfájás esetén tört fokhagymát, vöröshagymát és libahájat kell együtt forrósítani, majd a kapott folyadékból a fülbe csepegtetni valamennyit.

Hajhullásra méhek

A hajvesztést megállítandó, méheket kell égetni, és a kapott hamut fűzfalevelekkel, valamint olajjal elegyíteni. Ezt a keveréket fürdőzés után javasolták a fejre kenni.

Démoni megszállás esetére gyógynövényfőzet

A hiedelmek korában természetesen a démoni megszállás sem maradhatott ki a könyvből. Erre az esetre csillagfürt, orvosi tisztesfű, édeskömény és zuzmó főzetét javasolták elkészíteni. A gyógyír azonban csak akkor működhetett, ha nem egyszerű pohárból fogyasztotta el a szenvedő alany, hanem egy templomi harangból.

Ilyen volt a középkori járványügyi ajánlás

Komoly és halálos kórok terjedtek, ezért már akkoriban is készült a lakosság számára járványügyi ajánlás. Korábbi cikkünkben leírtuk, mit tanácsoltak benne.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük