Így szórakoztak a középkori Európában: a kivégzés és a macskaégetés is érdekes látványosság volt

Olykor bizarr módokon tellették az időt, ha ki akartak kapcsolódni a középkorban.

GettyImages-183370324
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Római Birodalom bukása után Európa több politikai államra bomlott, melyek között gyakori volt a háborús helyzet, és kezdetét vette az úgynevezett sötét középkor.

A paraszti lét meglehetősen nehéz volt, és akkoriban még híján voltak sok mindennek, aminek a modern ember már birtokában van. Az emberek azonban már ebben az időben is szerettek szórakozni: kedvelték a birkózást és a kakasharcot is, a lányok pedig szívesen halásztak férfinevekkel ellátott almákat a szájukkal, egy nagy vizeslavórból, hogy megtudják, mi lesz a jövendőbelijük neve. Ami azonban a kikapcsolódást illeti, olykor bizarrabb formákat választottak.

4 bizarr szórakozási mód a középkorban

Nyilvános kínzás és kivégzések

Amikor valakit kínzásnak tettek ki, vagy kivégezték, az nemcsak azt a célt szolgálta, hogy az illetőt megbüntessék, hanem az emberek szórakozását is. Az emberek ugyanis szívesen nézték, és érdekesnek találták, ahogyan valakivel ezek történnek. 

Akkoriban a lefejezést találták az egyik legkevésbé fájdalmas, ezáltal a legszerencsésebb halálnemnek. A felnégyelés vagy a felakasztás sokkal drasztikusabb volt. Előfordult, például felségárulás esetén, hogy a kivégzetteket már akkor felmetszették és megszabadították a belső szerveiktől, amikor még éppen csak fel lettek akasztva, és éltek. Morbid, de a közönség számára izgalmasak voltak ezek a jelenetek.

Sok helyen tartottak nyilvános égetéseket is, amikor az eretnekeket, illetve boszorkányokat vetették máglyára. Így égették meg Jeanne d'Arcot is, de a spanyol inkvizíció egészen nagyszabású, tömeges égetéseket, úgynevezett autodafékat is tartott, amelyen sokan részt vettek nézőként.

Macskaégetés

A 21. századi ember számára a macskák kedves, pihepuha állatok, melyeket gyakran tartunk házi kedvencként. A középkoriak számára azonban ezek az állatok a gonoszságot és a boszorkányságot képviselték. Voltak, akik kerülték őket, mások nem foglalkoztak különösebben a macskákkal. De voltak olyanok is, akik élvezetet leltek abban, hogy a macskát, mint a rossz hordozóját, megkínozzák. Különösen a paraszti körökben volt bevett szórakozás, a macskát gyúlékony folyadékba mártották, majd tűzre rakták. Miután szegény állat porrá égett, a darabjait szerencsetalizmánként hordták magukkal. Meghökkentő, cseppet sem humánus, azonban ez is a történelem része.

Dorbézolás a temetőben

Bár a temetők napjainkban csendes helyek, melyek területén halkan járunk, és megadjuk a tiszteletet a holtaknak, a középkorban sokkal zajosabb helyek voltak. Azokban az időkben az emberek szívesen gyűltek össze ezeken a helyeken, ittak és mulattak, sőt a temetők a prostitúciónak is színteret adtak. Még attól sem riadtak vissza, hogy akkoriban nem ásták túl mélyre a holttesteket, ezért ki-kimosta őket az eső.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erőszakos futball

A futball vagy épp a rögbi távoli rokonjátéka már a középkorban is létezett. A meccsek rendszerint két falu népe között zajlottak. Miután megalakult a két csapat, minden szabályt mellőzve, verekedéssel harcoltak meg a labdáért, melyeket két, egymástól igen távol lévő célba kellett eljuttatni. Szerencsére a mai mérkőzések már valódi szabályok szerint játszódnak, de volt idő, hogy a játéknak ezt a formáját abszolút helyénvalónak találták.

Milyen volt a szex a középkorban?

Számos tiltás és sok-sok furcsa szabály szerint élték szexuális életüket a középkoriak. Következő cikkünk erről mesél.

Ezt is szeretjük