Valóban létezik a kút, ami minden tárgyat kővé változtat: így néz ki, ha valamit belemártanak
Nem mesekönyvben találtuk, ilyen kút valóban létezik.

GettyImages-92832589
beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzeljük el, hogy leülünk egy mesekönyvvel, és kinyitjuk. Lehetnek benne boszorkányos mesék, lehetnek varázslósak is, és talán egy kút meséje, amely mindent kővé változtat.

Ahhoz azonban, hogy erről a kútról halljunk, mesekönyv sem kell: ilyen kút ugyanis valóban létezik, mégpedig Észak-Yorkshire-ben.

Mindent kővé változtat

Angliában, Knaresborough-ban van ez a rejtélyes kövesítő kút, pontosabban forrás, mely víznyerő helyként aligha funkcionálhatna. Vize ugyanis nem átlagos kútvíz: bármit, ami csak bele kerül, kővé változtat. E mesés tulajdonságával látogatók egész tömegét vonzza évente.

16. századi írásos forrás említi először. John Leyland, VIII. Henrik tudósa arról számolt be szövegében, hogy a lakosok egy varázskutat emlegetnek, mely gyógyerővel bír.

Mother Shipton és a varázskút

Az oldalról koponyaformájú Mother Shipton nevű barlangban található, mely Mother Shiptonról, vagyis Ursula Shonteilről, kapta a nevét, aki ebben a barlangban született, és aki a legenda szerint egy ördög és egy prostituált lánya volt. Története szerint, bár ördög apja miatt el kellett volna bujdosnia, mégis hírnévre tett szert jövendőmondóként, és jóslatai meg is valósultak. Állítólag még a mobiltelefonok feltalálását is megjövendölte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a barlang is érdekes, maga a kút megszerezte saját népszerűségét vizének kővé változtató tulajdonsága miatt. Gyógyító hatásait először 1600-ban vizsgálták és igazolták. Gyógyhatása és kővé változtató tulajdonsága összefügg: mivel a kút vize ásványokkal teli, bármi is kerüljön bele, idővel ezek az ásványok rárakódnak, és kvázi kővé változtatják azt.

A kővé vált tárgyak közelebbről.
A kővé vált tárgyak közelebbről.

A maga idejében a kútnak ezt a varázslatos tulajdonságát Mother Shiptonnak tulajdonították. Úgy hitték, hogy nem a kút vize, hanem ő maga változtatott mindent kővé, mivel boszorkány. Ma már természetesen mindenki tudja, hogy csupán az ásványok, és nem holmi varázslat teszi a különleges átváltozást.

Az orosz kőerdő

Csodálatos látványt nyújt az égbe szökő sziklák sűrűje: a rendhagyó erdő köveit a földi élet korai élőlényeinek nyomai és őseink barlangrajzai is különlegessé teszik.

Ezt is szeretjük