Meglepő dolgot bizonyít a 780 ezer éves ebéd: erről árulkodik a sült hal

A 780 ezer éve készült hal nagyon sokat mesél a kőkorszaki emberről.

GettyImages-1215304113
beauty and style
Top olvasott cikkek

Izraeli tudósok érdekes dologra bukkantak munka közben: egy halra, melyet a kőkorszakban, mintegy 780 ezer éve készíthetett el valaki.

Ez azért igazán különleges, mert ennyire régről származó sült vagy főtt ételt még soha nem találtak, ez pedig két fontos dologról is árulkodik.

A korai főzés nyoma

Miután megvizsgálták a halat, a szakértők nem csak arról értesülhettek, hogy milyen halak éltek az akkori édesvizekben, és nem csak azt állapították meg, hogy egy már kihalt pontyféléről van szó. Ennél is izgalmasabb, hogyan készítették el.

Noha a hal nyersen is ehető, a főtt hal táplálóbb és könnyebben emészthető. Ezt valószínűleg már őseink is felfedezték: ezt a példányt tűzön sütötték meg, méghozzá lassan. Mindez arról árulkodik, hogy 780 ezer éve már főzésre használták a tüzet.

A tűz használatát az emberi evolúció egyik legfontosabb mérföldkövének tartják, mert ennek köszönhetően őseink képesek lettek főzni, és emészthetőbbé váltak ételeik. Ezzel több energia maradt a kognitív fejlődéshez.

A szakértők szerint a főtt hal elősegíthette a kihalt hominida fajok agynövekedését, megalapozva jelenlegi gondolkodásunkat és kulináris készségeinket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a lelet nemcsak annyit jelent, hogy az ember 780 ezer éve képes volt tüzet rakni, hanem arra is rámutat, hogy azt tudta kontrollálni a főzés közben.

Azt persze még most sem lehet tudni, mikor készülhetett az első sült hal, de talán éppen ez is lehetett az. Az eddigi legrégibb főttétel-lelet 170 ezer évvel ezelőttről való, és egy Neander-völgyi üthette össze egykoron.

Hallucináltak?

A barlangrajzok nem csak koruk miatt olyan különlegesek: a rajzokat a fizikai körülményektől módosult tudatállapotban készíthették.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük