Ezért ne költözz esős napon a hagyomány szerint: 7 babona a világ körül, ami szerencsét hoz az új lakásban

A különböző országokban más-más hiedelmek élnek a költözés kapcsán.

GettyImages-1217193488
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha fekete macskát látunk, balszerencsét jelent, ha kéményseprőt, az pedig jót, csak meg kell fogni a gombunkat. Rengetegféle babonát ismerünk, és egyesek igaznak is tartják ezeket a hiedelmeket.

Babonák a költözködés kapcsán is kialakultak. Nem is csoda, hiszen ez egy olyan esemény, ami meghatározó az ember életében. Lezár egy szakaszt, és elindít egy másikat, máshová helyeződik a mindennapok, az örömök és szomorúságok megélésének színtere. Ilyenkor mindenki azt kívánja, hogy szerencsésen alakuljon az új otthonában töltött idő, és messze elkerülje a balszerencse.

Költözéses babonák a világ körül

A költözés tehát meghatározó fordulópont, és ezt az egész világon így gondolják. Mi sem bizonyítja jobban, mint a megannyi babona, ami a különböző népeknél vele kapcsolatban fennmaradt. Ha valaki nem is hisz ezekben, akkor is érdemes nyitottan állnia feléjük, hiszen rengeteget mesélnek az adott tájon élők gondolkodásmódjáról. A következőkben hét érdekes példát sorolunk a szerencsehozó és balszerencseűző babonák közül.

Esős napon soha ne költözz, ha szerencsés akarsz lenni - mondják az angolok. Nos, ezt náluk bizonyosan nem könnyű kivitelezni, de talán épp ezzel fejezik ki, milyen fontos megadni a módját és aprólékosan átgondolni a költözés minden körülményét. A britek még arra is figyelmeztetnek, hogy a balszerencsét elkerülendő, ne pénteken és ne is vasárnap kerüljön sor a költözésre.

Szórj szét némi pénzt - A Fülöp-szigetiek babonája szerint a költözés napján néhány pénzérmét kell szétszórni a nappaliban. Ettől bőséget és szerencsét remélnek.

Ott gyere ki, ahol bementél - Sok háznak két bejárata is van, és az ír hagyományban erről maradt fenn egy babona. Eszerint a jó szerencse érdekében az első nap csak azon az ajtón szabad kijönni, ahol belépünk a házba. Ha valaki nem azon az ajtón távozik, ahol érkezett, balszerencsére számíthat.

Kenyér és só is kell a költözéshez - Az orosz zsidó hagyomány szerint a só és a kenyér a vendégszeretet jelképe, ezért költözéskor ezeket kell először bevinni egy új otthonba. Úgy hiszik, hogy ez ízes életet ígér, és megóvja a lakókat attól, hogy valaha is éhezniük kelljen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rázz meg egy tibeti csengőt! - Az ősi, kínai tudomány, a feng shui szerint akkor, amikor az ember megérkezik az új otthonába, meg kell ráznia egy úgynevezett tibeti csengőt. Ez megtisztítja a teret, és pozitív energiát vonz be.

Fesd kékre az ajtót! - Természetesen ez egy bérelt otthon esetében nem kivitelezhető, de ahol mégis, ott sokan követhetik a dél-amerikai hagyományt, miszerint a kék ajtó távol tartja a rossz szellemeket. Ez az elgondolás azon a hiedelmen alapul, hogy mivel a lelkek nem tudnak áthatolni a vízen, a kék ajtó megtéveszti, elriasztja őket a próbálkozástól.

Zsályaégetés - Végül az amerikai őslakosoktól fennmaradt babona szerint az új otthonban zsályát kell égetni, ugyanis ez behívja a jó szerencsét, a gyógyító energiákat és a bölcsességet, de mindeközben elűzi a rossz energiákat a falak közül. Ezt a műveletet a tűzveszélyessége miatt talán okosabb elkerülni. Ha valaki mégis babonával csalogatná be a szerencsét új otthonába, inkább a fentiek valamelyikére érdemes bíznia a dolgot.

Miért baj, ha kiömlik a só?

A régi babona szerint veszekedést jósol, ha kiömlik a só. Következő cikkünkben egyebek mellett ennek a babonának az eredetét ismerheted meg.

Ezt is szeretjük