A madarakon sajnos már látni a változást: a klímaváltozás erősen hat rájuk
A klímaváltozás súlyos probléma, és az élővilágon is nyomot hagy.

Cyphorhinus arada arada - Musician wren, Pte. Figueiredo, Amazon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az oly sokat emlegetett klímaváltozásnak látható nyoma van az élőlényeken: a madarakon már mérhető némi átalakulás.

Hosszú ideje annak, hogy a klímaváltozás széles körben tárgyalt témává és közös üggyé lett, a világ lelkes aktivistái azonban nehezen boldogulnak a bolygó érdekeivel szembemenő ipar és kereskedelem uralkodó nyomásával. Pedig a baj nagy, és ez nemcsak a sarkvidéki jéghegyek olvadásában mutatkozik meg, hanem már az állatvilágban is. A kutatók azt látják, hogy a madarak teste módosul, testsúlyuk, méretük csökken: zsugorodnak.

A klímaváltozás nyoma a madarakon

Az elmúlt negyven évben átfogó ornitológiai kutatás zajlott Brazíliában, az Amazonas esőerdeitől Észak-Amerikáig, ami alapján megállapították, hogy a madarak mind kisebbek lesznek, míg a szárnyhosszuk egyre nő.

Dave Willard, a chicagói Field Museum szakértője és önkéntes csapata 1978 óta nap mint nap összegyűjtötte a Dél- és Észak-Amerika között vándorló madarak útközben elhullott egyedeit. Végül egy 70 176 tetemből álló vizsgálati anyag gyűlt össze, 52 különböző fajból. A madártesteket megmérték, és 49 fajnál tapasztaltak méretbeli csökkenést, egyeseknél akár 2,4%-os alsólábszárcsont-rövidüléssel. Érdekes, hogy azoknál a madaraknál tapasztalták a leglátványosabb - 1,3%-os - szárnyhosszgyarapodást, melyeknél a legnagyobb mértékben csökkent az említett csont hossza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért történnek ezek a változások?

A méretbeli módosulásokkal a madár teste mintegy alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. Ha az kisebb és filigránabb, akkor könnyebben viseli a forróságot, kevesebb élelemmel is kellő energiához jut, költözőként pedig ugyancsak kevesebbre van szüksége a célba éréshez, így jobb eséllyel túléli az utat.

A szárnyhossznövekedés, mely akár 1%-os is lehet, szintúgy abban segítheti a madarat, hogy hatékonyabban, kevesebb energiával repülhessen, és mindeközben a teste kevésbé forrósodjon fel.

Néhány faj változásai

A következőkben bemutatunk néhány érintett madárfajt. Azokat látván még elgondolkodtatóbb, mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb módon óvjuk és védjük a környezetet, csökkentve a klímaváltozás negatív hatásait.

(Képek: Getty Images, Wikipedia.)

Ezt is szeretjük