Kivel közös a sorsod? A csoportos karma törvényei
Vajon milyen karmikus szálak fűznek közeli környezetedhez, és a közösséghez, melyben élsz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A személyes karma tradicionális megközelítése mellett a modern buddhizmusban megjelent a csoportos karma elmélete, mely arra a kérdésre kereste a választ, hogy az egy helyen élő, és ugyanazoknak a szerencsétlenségeknek kitett vagy épp szerencsés eseményeket együtt átélő egyének vajon közös karmikus feladataik miatt tapasztalják-e meg ugyanazt.

Bár a hagyományos buddhizmus hívei vitatkoznak ezzel az elmélettel, mégis fellelhetők bizonyos alapelvek, melyek igazolhatják a csoportos karma törvényét.

A vitaindító gondolatok Sheo Narain nevéhez fűződnek, aki A karma törvénye című cikkében azt a kérdést veti fel, hogy lehetséges-e, hogy az egyén nemcsak a személyes cselekedeteiért felelős, melyeket előző életében elkövetett, de azért is, amit az a közösség tett, melynek része volt.

Kollektív felelősség

Eszerint azok az emberek, akik közös célért működnek együtt, illetve ugyanazzal a szándékkal vesznek részt bizonyos cselekvésben, mindannyian ugyanazokkal a pozitív vagy negatív karmikus következményekkel számolhatnak, függetlenül attól, hogy csak asszisztáltak a konkrét tetthez és egyetértettek vele, vagy részt vettek a kivitelezésében is. Ez azt jelenti, hogy már a közös szándék is karmateremtő erővel bír. Ám a következményt, a sikert vagy a szenvedést már nem feltétlenül együtt, és nem is biztos, hogy egy időben tapasztalják meg az egyes emberek.

Véletlen?

A karma törvénye szerint a jelenben átélt testi szenvedés a múltban elültetett vagy a jelenben is teremtődő negatív cselekedetek eredménye. Ez alapján azok az emberek, akik ugyanarra a helyre, hasonlóan nehéz körülmények közé születnek, például éhínség, háború vagy természeti katasztrófa sújtotta országba, a karma törvénye szerint egykori negatív cselekedeteik következményét szenvedik. Ám egyáltalán nem biztos, hogy korábbi életükben is közös volt a sorsuk, illetve egyáltalán találkoztak. Ily módon a véletlen is szerepet kapott abban, hogy ebben az életükben ismerik egymást. Az átélt szenvedések viszont mindannyiuk számára a karmájuk megtisztításának lehetőségét hordozzák.

Kölcsönhatás

Bizonyos nézetek szerint a közeli környezeted is hatással van a karmádra. Eszerint az ugyanazon közösségben élő egyének karmikus leckéi összeadódnak, ezért bizonyos leckéket nem a személyes karmádból adódóan kell elsajátítanod, hanem azért, mert egy adott csoport tagja vagy - és a te karmád is hatással van a többiekére. Ám a kollektív karma nem ugyanaz, mint ha valakivel karmikus kapcsolatban állsz, vagyis karmikus törlesztéseitek vannak egymás felé.

Családi karma

Azoknak a cselekedeteknek, melyeket az egyik generáció visz véghez, elkerülhetetlenül hatása van a későbbi generációkra is. Ám a cselekedetek hatása nem minden esetben karmikus. A buddhisták úgy tartják, hogy a karmikus hatások kizárólag az adott tettek elkövetőinek tudatában mutatkoznak meg.

A családi karma elnevezés így bizonyos közös hajlamokra vonatkozik, melyekkel a család tagjai rendelkeznek.

Szerinted létezik csoportos karma?

Ezt is szeretjük