Ház szellemmel eladó: 842 millióért árulják Írország legkísértetiesebb házát
Jó ajánlatnak aligha nevezhetnénk: a szellemjárta, ír házat csaknem egymilliárdért hirdetik.

loh
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van olyan ház, amelyet garázzsal együtt adnak, és van, amelyikhez járnak bútorok is. Az írországi Loftus Hallhoz viszont valami sokkal bizarrabbat mellékelnek: egy kísértetet, legalábbis a helyi hiedelmek szerint.

Ha ez még nem lenne elég, a szellem lakta épület legendája szerint falai között maga az ördög is járt.

A Loftus Hall legendája

A Hook-félszigeten, Wexford megyében található Loftus Hall legendája szerint a házat egykor a Tottenham család lakta, akik jó szívvel adtak menedéket az arra tévedő, partra kényszerült tengerészeknek, vándoroknak. Azon a viharos éjszakán is így történt, amikor egy rejtélyes fiatal férfi érkezett a házhoz, aki több napot töltött a vendégszerető famíliánál. Tottenhamék lánya, Anne egy szempillantás alatt beleszeretett.

b

Egyik este mind együtt kártyáztak, amikor Anne véletlenül elejtett egy lapot. Amint lehajolt, hogy felvegye, meglátta, hogy a vendégüknek nem emberi lábai, hanem patái vannak, ami a sátáni lélek egyik jele.

Anne rémülten kiáltott fel, az ördögi férfi pedig azonnal megértette, hogy a lány felismerte kilétét. A mennyezeten tűz lobbant fel, melyen keresztül sebesen távozott, égett kénszagot hagyva maga után. Attól fogva a család megmagyarázhatatlan hangokat hallott a házban.

A lány a látottak miatt olyan súlyos sokkot kapott, hogy soha többé nem gyógyult fel. Állapota rohamosan romlott, mígnem meg is halt. A legenda szerint halála után is visszajár a házba kísérteni: ő a ház szelleme.

A cikk az ajánló után folytatódik

 

Eladják a több száz éves házat

A Loftus Hall helyén egykor a 14. századi építésű Redmond Hall állt, Ely márkija, John Henry Wellington Graham Loftus megvásárolta, majd újjáépíttette azt. Tottenhamék azután kerültek a Loftus Hallba, hogy Charles Tottenham, a legendában említett família családfője az egyik Loftus-lányt, Anne-t vette feleségül. Az ő gyermekükként született meg a fiatalabb Anne, akiről a Loftus Hall tragikus története szövődött.

A 20. században bentlakásos leányiskolát, majd hotelt üzemeltettek a 22 szobás házban. Legutóbbi tulajaik, Shane és Aidan Quigley 2011-ben vásárolták meg, és komoly összeget fordítottak a renoválására: turisztikai látványosságot kreáltak belőle. Most úgy gondolták, szellemestől-mindenestől túladnak rajta, 842 millió forintnak megfelelő összegért. Nem akárkinek, hanem olyasvalakinek szeretnék eladni, aki nem hanyagolja el, hanem gondozná is az épületet. Ha pedig egy bátor illető be is költözne, Aiden, mint az Irish Timesnak elmondta, örömest segítene neki a felújítási munkálatokban. A kedves felajánlás valószínűleg nem fogja sokkal vonzóbbá tenni a vásárlók számára Írország legkísértettebb házát.

Elhagyatott magyar kastélyok

Hazánkban sok olyan kastély van, amivel senki sem foglalkozik: a gyönyörű épületek nem ezt a sorsot érdemelnék.

Ezt is szeretjük