Hallottál már a magyar királyné vizéről? Európa-szerte híres volt a gyógyhatású keverék
Az alkoholalapú parfüm egyedülálló volt a 14. században: gyógyszerként is megállta a helyét.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos magyar találmány és felfedezés öregbítette az ország hírnevét, gondoljunk például a Rubik-kockára, a C-vitaminra vagy a golyóstollra. Arról azonban kevesen tudnak, hogy az első igazi parfüm is hazánk terméke volt a 14. században. 

Bár a konkrét elkészítő nem ismert, a számos csodatévő hatással felruházott parfüm és orvosság Európa-szerta nagyon népszerű volt.  

Királyné kapta az első parfümöt

Nem lehet teljes bizonyossággal tudni, kinek a kérésére állították elő az első ismert és jegyzett alkoholos parfümöt. A legtöbb, 14. századból származó utalás egy szentéletű, ám nehéz sorsú, Erzsébet nevű uralkodónőre vonatkozik.

Piast Erzsébet királyné.
Piast Erzsébet királyné.
Fotó: Wikimedia Commons

Sokan gondolnának Árpád-házi Szent Erzsébetre, de valószínűbb, hogy Piast Erzsébet királyné, Károly Róbert felesége, a klarissza kolostor bőkezű támogatója az említett királyné. Erzsébet lengyel hercegnőből lett magyar királyné, és 1320-tól 1342-ig ült a trónon a király mellett, és nagy befolyással bírt.

A királynévíz eredetileg nem parfüm volt

A folyadék nem illatszernek készült, bár akkoriban nem különültek el annyira az illatszerek és gyógyhatású készítmények, mint ma. A tinktúrát borpárlatba áztatott rozmaringból és kakukkfűből készítették eredetileg. 

A 14. század közepén Európán átsöprő bubópestis ellen is próbáltak védekezni a speciális, alkoholos gyógyszerrel, amit egyaránt alkalmaztak kívül-belül. Mosakodásra, illatosítószerként, de kanalas orvosságnak is fogyasztották.

Bár arról nem maradt fenn emlék, hogy milyen hatásfokkal gyógyította a különféle egészségügyi problémákat, az biztos, hogy a királyné jóval tovább élt, mint az a középkorban megszokott volt. 75 évesen érte a halál, emiatt pedig sokan feltételezték, hogy a királynévíz nem más, mint a fiatalság elixírje. 

Továbbfejlesztették az illatot

Később a jobb illat érdekében narancsvirággal, levendulával, mentával és citrommal bolondították meg a franciául eau de Hongrie-nak nevezettvizet, ami világszerte híressé vált. 1370-ben V. Károly francia király vásárolt az újdonságból, és ezzel a francia udvarban elkezdett népszerűvé válni Európa legelső parfümje. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Először 1666-ban Joannes Praevotius, padovai származású orvos tette közzé a recept eredetinek tekinthető leírását. Eszerint három rész alkoholból és két rész rozmaringból állt.

Az irodalomban is nyomára lelhetünk az újdonságnak számító keveréknek. Charles Perrault 1697-es Csipkerózsika-feldolgozásában is megjelenik, ezzel próbálták felébreszteni az álomba szenderült királylányt.

Bár a mesében kudarcot vallott, a valóságban sikere egészen a szépségipari forradalmat jelentő francia parfümgyártás kezdetéig kitartott. Népszerűségének csúcspontja XV. Lajos uralkodásának idejére tehető. A király magának és szeretőjének, Madame Pompadour-nak is rendszeresen vásárolt a parfümből. Nemcsak ruháikat és magukat, de bútoraikat is illatárba burkolták. 

Coverfotó és ajánlóképek: Wikimedia Commons.

Nézd meg ezt is - Da Vinci találmányai

Az itáliai polihisztor, Da Vinci korát meghaladó találmányai láttán ámul és bámul az ember.

Ezt is szeretjük