Kineziológia: különleges gyógymód vagy egyszerű átverés?
Érvek és ellenérvek
Van tudományos alapja a kineziológia módszereinek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kineziológia olyan összefoglaló elnevezés, mely a test mozgásainak, izomműködésének tanulmányozását jelenti. Ezen belül az alkalmazott kineziológia ma az alternatív gyógyászat egyik ága, célja a test energetikai rendszerének kiegyensúlyozása, illetve a stressz- és szorongásoldás.

De vajon tényleg működik a módszer, vagy inkább véletlenszerűen hat? Íme, néhány érv és ellenérv.

Izomteszt

A kineziológus úgynevezett izomteszteléssel állapítja meg, hogy a páciens tudatalatti szinten milyen viszonyban áll egy adott problémával.

Felteszi a kérdését, közben kitapintja a páciens valamelyik izomcsoportját, általában a kezén, és igyekszik megállapítani, hogy az izom mennyire feszült vagy ernyedt, vagyis tart vagy nem tart.

Mindez az elmélet szerint az energetikai-érzelmi állapotot is tükrözi, amennyiben a test láthatatlan energetikai rendszerével, a meridiánokkal áll kapcsolatban. Így lehet megállapítani, hol akadt el az energiaáramlás.

A kineziológia eredete

Az izomtesztelési eljárást, azaz az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját dr. George Goodheart kiropraktikus dolgozta ki a hatvanas évek elején, miután rájött, hogy a pozitív ingerek erősítik az izmok válaszreakcióját, viszont a negatív befolyások gyengeséget idézhetnek elő. Ebből arra következtetett, hogy a test a tudatosnál mélyebb szinten tudja, mi jó neki, és mi nem.

Izmok és érzelmek

Az izomtesztet ma is elsősorban pszichológiai kérdésekkel kapcsolatban használjuk, abból kiindulva, hogy fizikai szinten is megjelennek az érzések, például stresszhelyzetben megfájdul a fejünk vagy a gyomrunk. Míg a pozitív érzések segítik az izmok működését, a negatív érzelmek feszültséget, merevséget okoznak.

Kutatások

Több kutatás is született az alkalmazott kineziológia megbízhatóságát illetően. Az egyik kiemelkedő ezek közül a hazugságvizsgálat összefüggésében elemezte az eredményeket. Ennek kapcsán úgy tűnik, a kineziológia segíthet elválasztani az igaz és a hamis állításokat. Más vizsgálatok az allergiatesztelés és az idegrendszeri funkciók kapcsán jutottak pozitív eredményre.

Ugyanakkor a kutatások eredményeit nagyban befolyásolja az is, hogy mennyire gyakorlott, felkészült kineziológussal dolgoznak a kutatók, mert ebben a műfajban a megfigyelőképesség és az intuíció is nagyon fontos. Így akár homlokegyenest ellenkező lehet az eredménye ugyanannak a vizsgálatnak más és más kineziológussal.

Negatív eredmények, ellenérvek

A műfaj kritikusai is épp ebből indulnak ki, mondván, hogy a módszerben túl nagy szerepet játszik az intuíció. Arra hivatkoznak, hogy így nem objektíven mérhető tudományról van szó. Negatív eredmények is születtek az allergia és a táplálkozási szokások kutatásának vonatkozásában, és elsősorban a szervi bajok diagnosztizálásában. Mindebből úgy tűnik, a kineziológia nem alkalmas klinikai használatra és betegségek megállapítására.

Milyen tapasztalataid vannak a kineziológiával?

Ezt is szeretjük