7 ezer éve majdnem kihalt az emberiség a férfiak miatt? Ezt mondja egy új elmélet
Hétezer évvel ezelőtt majdnem kihalt az emberiség: a populáció fele odaveszett.

kár
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétezer évvel ezelőtt a férfiak alaposan veszélybe sodorták az emberi fajt. Jókora genetikai probléma bontakozott ki miattuk, noha vétkesnek mégsem nevezhetnénk őket, mivel mindössze ösztöneik szerint cselekedtek.

Szép lassan fogytak a férfiak, végül 17 nőre jutott egyetlen egy férfi, ami egy idő után súlyos genetikai ütközéseket okozott, így rengeteg életképtelen, illetve nem egészséges gyermek született.

Hová lettek a férfiak?

Noha volt egy olyan elmélet, mely szerint a férfiak számának csökkenése annak volt betudható, hogy sokan keltek útra új földeket felfedezni, mint újabban rájöttek, másról lehetett szó.

A férfiak számának megcsappanása ennél sokkal brutálisabb, egyúttal egyszerűbb okra lehet visszavezethető: eldöntendő a hatalmi kérdéseket, összecsaptak, tömegesen pusztítva egymást.

Ebben az időben a világ népessége 20 millió lehetett. Szakértők szerint ahhoz, hogy ilyen komoly genetikai probléma kibontakozzon, mint ami hétezer éve történt, mintegy 9,5 millió férfinak kellett meghalnia. Ez azt jelenti, hogy csaknem a Föld akkori lakosságának fele odaveszett.

Törzsi harcok dúltak

A Stanford Egyetem tudósai azt mondják, ezek az összecsapások aligha lehettek egyén és egyén közöttiek, sokkal inkább kisebb törzsek közötti harcokat jelenthettek. Ezek a törzsek az elképzelések szerint családi kötelékek köré szerveződtek, és mindegyiknek egy, az állatvilág alfahímjeihez hasonlatos státuszú férfi állt az élén. Minden, a törzsben született gyermeknek ő volt az apja.

Amikor két törzs férfitagjai egymásnak mentek, és az erősebb győzött, a legyőzött törzs nőtagjai a győzedelmeskedő törzset gyarapították attól fogva. Genetikailag, mivel minden, a törzsben élő fiúgyermek ugyanattól az apától született, amikor egy törzset legyőztek, gyakorlatilag az apa örökítette Y kromoszóma minden egyedi markere megszűnt létezni, mintha kiradírozták volna, és csak a győzedelmeskedő törzs vitte tovább genetikai örökségét. Egy következő összecsapás alkalmával ismét kiirthattak egy újabbat, majd akár még többet is. A férfiak száma csökkent a genetikai változatossággal egyetemben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nulladik világháború

Ezt az időszakot az archeológusok nulladik világháborúként is emlegetik, hiszen olyan komoly harcok dúltak törzsek és törzsek között, melyek eredményeként a férfi populációnak mindössze nagyon kis része maradt meg.

Arra, hogy a fenti törzsek és törzsek közötti harcok valóban lezajlottak, nincs bizonyíték, mindössze a Stanford Egyetem kutatóinak egy abszolút elképzelhető megoldásáról van szó arra nézve, mi történt az emberiség felével, és mi okozhatta hétezer évvel ezelőtt a nemek arányának genetikai veszélyekkel járó mértékű felborulását.

Ezt is szeretjük