Izzadó, kellemetlen szagú láb?
Ilyen elfojtott érzelmektől szenvedsz
Mindent kipróbáltál, mégis izzad a lábad? Ismerd meg, milyen érzelmi okok bújnak meg a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már minden lehetséges krémet, dezodort és cipőbe rejthető illatosítót kipróbáltál, mégsem tudsz megszabadulni a kellemetlen lábszagtól, ideje elgondolkodnod rajta, hogy vajon biztosan csak fizikai okai vannak-e a problémádnak. Természetesen először érdemes végigjárnod a megszokott utat: ne vegyél például szintetikus anyagból készült cipőt, mert ez fokozza a láb izzadását, és így elkerülhetetlen a kellemetlen szagokkal járó küzdelem.

Az izzadás valójában elengedhetetlen egészséges testműködésed fenntartásához, hiszen a verejtékezés során a nedvesség elpárolog, és közben hűti a testedet, illetve ezúton távolítasz el bizonyos káros méreganyagokat is, és szabályozod a sóháztartásodat. Ha azonban úgy érzed, a lábszag már túlmegy minden határon, elképzelhető, hogy valamilyen érzelmi oka van.

Tudtad?
Az angol nyelvben a szaglik és a füstölög kifejezések ugyanarról a tőről erednek, ami elfojtott és belül parázsló haragra utal. A valódi harag, félelem vagy szomorúság ilyenkor gyakran saját magadra irányul, bár előfordul, hogy kivetítheted valaki másra.

A kellemetlen szagú láb érzelmi okai

Ha azok közé tartozol, akiket egy-egy jelentéktelen ügy is megizzaszt, és hagyod, hogy a legkisebb problémák is hatalmas aggodalmat keltsenek benned, ne csodálkozz, ha este legszívesebben az ajtó előtt hagynád a cipődet. Mivel a verejtékezést az idegrendszer szabályozza, a túlzott izzadás jelezheti azt, hogy természetedből adódóan félénk, esetleg ideges vagy. Ilyenkor kerül elő a kávé, a cigaretta vagy az alkohol, melyek mindegyike megnyugtat - ám egyúttal növeli is a verejték mennyiségét.

A túlzott izzadás általában elfojtott érzelmeket jelez. Ezt okozhatja a harag, mely esetenként csak leplezi a mélyebben rejlő félelem vagy szégyen érzését. A folyamatos izzadás arról árulkodik, hogy félelemben élsz. A félelem vagy agresszió által kiváltott kellemetlen verejték szaga jellegzetes: ez az, amitől legszívesebben örökre megszabadulnál. Ehhez meg kell keresned, és meg is kell szüntetned a kiváltó okokat.

Az izzadtságtól való félelem és izzadás a félelemtől

Figyeld meg a reakcióidat: ha olyan helyzetekben, amikor erős stressznek vagy kitéve - egyetemi vizsgák során, esetleg egy beszélgetés a főnökkel -, azonnal izzadni kezdesz, érdemes utánajárnod a dolognak. Ha rettegsz attól, hogy nem teljesítesz megfelelően, vagy kudarcot vallasz valamiben, és ez rögtön azzal jár, hogy verejték önt el, fordulj szakemberhez, hiszen könnyen előfordulhat, hogy, ha kiderítik, mi okozza a problémát, az magától megoldódik.

A dolog ráadásul könnyedén a visszájára is fordulhat: ha tudod, hogy valahol le kell majd venned a cipőd, és ettől előre ideges vagy, magad generálod a még erősebb izzadást. Bármilyen hihetetlen, ez ellen védekezhetsz, ha megpróbálsz másra koncentrálni, és fejben elhatározod, hogy nem tulajdonítasz az egésznek olyan nagy jelentőséget.

Szabadulj meg a problémától!

Meg kell találnod a módját, hogyan fejezd ki, amit eddig elfojtottál. A művészetek, a naplóírás, a terápia vagy a sportolás mind elősegítheti ezt a folyamatot.

A bizalom és a biztonság kérdéseivel is foglalkoznod kell, és el kell fogadnod azt az alaphelyzetet, amelytől félsz, majd ki kell adnod a haragodat.

A tudatalattidban élő, elfojtott félelmeket akár pszichológus segítségével is feltárhatod, ha úgy érzed, egyedül nem vagy rá képes. Akármennyire meglepő, a kellemetlen lábszagtól is megszabadulhatsz, ha érzelmi síkon próbálod meg kezelni a problémát. Mielőtt teljesen feladnád a hagyományos módszerekkel vallott kudarcaid miatt, próbálj más szemszögből közelíteni a dolog felé. Meglepve tapasztalod majd, hogy olykor olyasmi vezet eredményre, amire nem is gondoltál volna.

Cikkünk Ann Gadd Mit üzen a lábad? című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

kezfogas
  • párkapcsolat
  • tenyérjóslás

Kaland lesz, vagy társ?

Ezt is szeretjük