Kék szemű vagy? Ő volt a legősibb rokonod a kutatók szerint
A kék szemű emberek egyetlen ős leszármazottai a tudomány emberei szerint.

kek-szem
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék - szól a nóta. De, hogy hogyan is lett az embereknek kék szemük, annak titkát a dalnál jóval kevesebben ismerik. A tudomány emberei már tudják, mikortól és pontosan kitől indulhatott el ez a tetszetős genetikai módosulás.

Kék szeműek génállományát, rokonok közös genetikai vonásait vizsgálgatva indultak el, és egészen messze jutottak a kérdésben, hogyan is alakult ki a kék szem.

Egyetlen közös ős

A vizsgálódások eredményeként kutatók arra jutottak, hogy valahány kék szemű ember él is a világon, ők mind egyetlen ős leszármazottai. Bár döbbenetesen hangzik, a tudomány emberei még azt is meg tudták mondani, ki volt ez a bizonyos ős: 6-10 ezer évvel ezelőtt élt, férfi volt, és európai.

Addig, míg ő világra nem jött, az összes ember, aki a Földön élt, valószínűleg barna szemű volt. Amikor azonban ez a bizonyos férfi megszületett, génjei közt elsőként hordozta az OCA2-nek nevezett gént. A gén hatására az emberi szervezetben a pigmenttermelődés jóval alacsonyabb lesz.

Évszázadok teltek el, mialatt egyre több ember született a barna szem különböző, világosabb árnyalataival, mint a mogyoróbarna, majd zöld és szürke színű szemmel. A folyamat végül a kék szemig vezetett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első kék szemű

2006-ban spanyol régészek találtak egy nagyon jó állapotban maradt kőkori testet, melyben felfedezték a HERC2 névre keresztelt gént. A testet alaposabban megvizsgálva a kutatók rájöttek, hogy az mind a mai afrikai, mind a mai skandináv populáció génjeit magában hordozta. Az egyedi mix eredménye egy viszonylag sötétebb bőrű, sötétebb hajú, de kék szemű illető lehetett, azaz a tudomány emberei fellelhették az első embert, akinek ismeretesen kék szeme volt, minden ma élő kék szemű ősét.

kek-szemuek-ose

Tekintve, hogy milyen sok idő távlatából tekintünk vissza, elképesztő eredmény, amire a kutatók jutottak. Amennyiben a kutatóknak igazuk van, a kék szeműek őse egykor valahogy így nézhetett ki, mint a képen látható férfi.

Aki kék szemű, a legközelebbi tükörbe pillantáskor már tudhatja, az a szem tekint vissza rá, melyet egy kőkori férfitól örökölt. Ha pedig sötét tónusokkal rendelkező, mégis kék szemű férfit látunk az utcán, jusson eszünkbe: a skandináv és afrikai vonások génmixét magában hordozó férfi is hasonlóképp nézhetett ki. Csak nem farmer volt rajta.

A skót Pompeji

Apropó, kőkorszak: mutatunk egy érdekes falucskát Skóciában, mely a kőkorszak óta várta, hogy felfedezzék.

Ezt is szeretjük